Home » Istorie » O figurină feminină din Epoca Bronzului ar putea avea multiple semnificații

O figurină feminină din Epoca Bronzului ar putea avea multiple semnificații

O figurină feminină din Epoca Bronzului ar putea avea multiple semnificații
Foto: Volker Minkus/ Terberger et al., Praehistorische Zeitschrift, 2022
Publicat: 10.04.2022

O figurină feminină din epoca bronzului, descoperită în râul Tollense din nordul Germaniei, poate fi o greutate pentru balanțe, o zeiță sau ambele.

Această figurină feminină a fost găsită pe 20 iulie 2020 de către Ronald Borgwardt, un șofer de camion care cercetează adâncurile arheologice ale râului Tollense încă din anii 1990.

El făcea snorkeling în râu, la est de Rostock, când a descoperit o mică figurină de bronz în sedimentele malului. A găsit un inel de bronz la câțiva metri distanță.

O figurină feminină neobișnuită

Având doar puțin sub 15 cm înălțime și cântărind 155 de grame, figurina are un corp plat, un cap în formă de ovoid, cu nas și ochi proeminenți, brațe sub formă de bucle, două umflături pentru sâni, o tăietură verticală superficială la nivelul picioarelor care indică organele genitale feminine și picioare cu genunchi proeminenți.

Piciorul drept este puternic înclinat, iar cel stâng este mai drept. Ea poartă un inel la gât și o curea. Tipologia datează figurina în secolul al VII-lea î.Hr.

Au fost găsite puține astfel de figurine

Aproximativ 12 figurine similare au fost găsite lângă Marea Baltică, pe insula Zealand, în Scandia și una în nordul Germaniei, care făcea atunci parte din cultura nordică a epocii bronzului.

figurină feminină
Foto: Frank Nagel/ Terberger et al., Praehistorische Zeitschrift, 2022

Cealaltă figurină germană a fost descoperită în jurul anului 1840, la doar 32 de kilometri de cea mai recentă descoperire; din păcate, locația acesteia nu mai este cunoscută. Cele mai multe dintre figurine au fost găsite în apropierea râurilor sau a coastei baltice. Tollense bifează ambele condiții, deoarece este atât un râu, cât și o legătură directă cu Marea Baltică.

Cercetătorii au emis ipoteza că aceste statuete ar fi putut fi folosite ca greutăți de balanță, pe baza unei unități de greutate de 26 de grame, dar cu un număr atât de limitat de exemple părea puțin probabil să fi putut fi instrumente cotidiene, deoarece ar exista dovezi mai răspândite ale acestora în înregistrările arheologice, relatează The History Blog.

Greutatea de 155 de grame a acestui exemplu este totuși un multiplu aproape exact de 26 de grame, ceea ce poate fi sau nu important, având în vedere că aceasta este cea mai grea dintre figurine. A doua cea mai grea cântărește 133 de grame, adică un alt aproape multiplu de 26.

Istoria figurinei

Valea râului Tollense este renumită pentru numărul mare de materiale arheologice și rămășițe dintr-o ciocnire violentă (bătălie? masacru?) care a avut loc acolo la începutul secolului al XIII-lea î.Hr. Este posibil ca figurina să fi fost depusă în comemorarea conflictului care a avut loc acolo cu secole înainte.

Figurile feminine cu brațele bucle sunt legate de locuri distinctive ale peisajului din Epoca Bronzului Târziu, iar exemplarele recent descoperite din valea Tollense susțin legătura lor strânsă cu căile de comunicație.

Semnificația zonei Oderului inferior pentru comerțul din Epoca Bronzului ulterioară se reflectă într-o concentrare de tezaure de bronz în jurul insulei Usedom, circa 50 km spre est.

Contextul zonelor umede susține noțiunea de depunere într-o sferă de tranziție între real și lumea de dincolo. Figurinele au fost considerate drept dovezi pentru închinare (ca simbol al unei zeițe), ca dovezi pentru comerț (ca greutăți de echilibru) sau ambele („zeițe ale bogăției”).

Un studiu despre descoperire a fost publicat în revista Praehistorische Zeitschrift.

Distribuția pe o zonă relativ mică vorbește mai degrabă împotriva unei interpretări ca o zeiță nordică a acelei perioade.

Vă recomandăm să citiți și:

Un turist american a descoperit un vas de lut vechi de 5.000 de ani într-o peșteră din Deșertul Iudeei

Borcane uriașe din piatră, descoperite de cercetători în India. Ce spun legendele despre misterioasele structuri?

Cel mai vechi observator solar din America a fost construit de o civilizație necunoscută

Cum mirosea societatea antică? Oamenii de știință reconstruiesc mirosurile din trecut

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase