Home » Istorie » Epoca Bronzului, dominată de migrația femeilor

Epoca Bronzului, dominată de migrația femeilor

Epoca Bronzului, dominată de migrația femeilor
Credit: Moore et al., Journal Antiquity 2022/EASE Archaeology
Publicat: 31.03.2022

Un studiu al sitului Links of Notland din Orkney a dezvăluit că migrația dominată de femei a dus la o perioadă de prosperitate pentru comunitatea din Epoca Bronzului.

Links of Notland este o așezare agricolă veche de 4000 de ani, situată în apropiere de Grobust Bay, pe coasta de nord a Westray din Orkney. Săpăturile anterioare au identificat peste treizeci și cinci de clădiri, inclusiv case, ateliere și o saună, împreună cu un cimitir care conținea rămășițele a aproximativ 105 persoane.

În 2009, arheologii au descoperit o figurină în formă de romb numită Westray Wife, despre care se crede că este cea mai veche reprezentare a unei fețe umane descoperită vreodată în Scoția.

Cercetătorii au descoperit că ADN-ul din așezare sugerează un aflux de migrație dominat de femei, ceea ce a dus la o perioadă productivă în care s-au format identități noi și complexe.

Noi modalități de a construi comunitatea din Epoca Bronzului

Studiul arată, de asemenea, că migranții s-au alăturat unor gospodării stabile și rezistente, ceea ce a dus la o îmbinare de idei noi și vechi.

„ADN-ul arată că, de fapt, comunitatea de la Links of Noltland a fost compusă din bărbați locali și din femei de origine continentală care au sosit. ADN-ul arată nu numai faptul că migrația a avut loc, ci și modul în care a fost mediată”, explică Dr. Graeme Wilson, de la Ease Archaeology.

Echipa a asociat datele ADN cu o analiză a cimitirului din Notland – inclusiv un mormânt mare folosit drept cavou de familie timp de secole. Arheologii au descoperit că acest cimitir a fost grupat în trei gospodării cu o lungă istorie a neamului masculin, ceea ce indică faptul că bărbații au rămas, în timp ce femeile s-au mutat.

„Aceste rezultate demonstrează modul în care Orkney lua parte la rețele mai largi într-o perioadă în care se credea anterior că era izolată”, a declarat Dr. Wilson, autorul studiului, publicat în Journal Antiquity. Cercetătorii au descoperit că numărul gospodăriilor era stabil, ceea ce arată că proprietățile nu erau împărțite între mai mulți moștenitori.

Un model unic de migrație

O astfel de moștenire imparțială pare să fi fost o evoluție din Epoca Bronzului, numărul de gospodării fiind în creștere în perioadele anterioare. Această schimbare a asigurat că fiecare gospodărie avea suficiente resurse pentru a supraviețui în mediul dur din Orkney.

Pe lângă faptul că a asigurat rezistența în fața mediului din Epoca Bronzului, acest sistem explică și modelul unic de migrație al populației Beaker. În plus, faptul că populația se integra într-o comunitate stabilită poate explica de ce a lăsat atât de puține dovezi arheologice.

Cu toate acestea, viața în Orkney nu a rămas complet neschimbată. „S-au forjat identități noi și complexe, care puneau accentul pe legăturile cu gospodăria și cu satul”, a declarat Dr. Wilson, „Acestea se observă în cimitir, unde au fost găsite tipuri diferite de înmormântări”.

Au existat noi modalități de a construi comunitatea și identitatea, aducând împreună această populație din ce în ce mai diversă cu ritualuri și activități comune, ceea ce a dus la stabilitate socială. A existat, de asemenea, adoptarea de noi tehnologii și tehnici agricole. Împreună, această îmbinare de idei noi și vechi pare să fi dus la o perioadă pașnică și productivă, potrivit HeritageDaily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Britanicii din epoca bronzului nu foloseau greutăți europene pentru a-și cântări aurul

O tablă de joc din piatră din Epoca Bronzului a fost găsită în Oman

Studiul unui ADN antic dezvăluie migrații la scară largă în Britania din Epoca Bronzului

Un sat fortificat din Epoca Bronzului, descoperit în Corsica

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase