Home » Istorie » Un turist american a descoperit un vas de lut vechi de 5.000 de ani într-o peșteră din Deșertul Iudeei

Un turist american a descoperit un vas de lut vechi de 5.000 de ani într-o peșteră din Deșertul Iudeei

Credit foto: Amir Ganor, Israel Antiquities Authority
Publicat: 03.04.2022

Un turist american aflat în Cisiordania a descoperit un vas de lut complet intact din Epoca timpurie a Bronzului. Artefactul ar avea o vechime de aproximativ 5.000 de ani.

Robbie Brown, în vârstă de 53 de ani, a făcut descoperirea în regiunea Qumran, în apropierea de Marea Moartă, după ce a intrat într-o peșteră în timpul unei drumeții alături de prietenii săi, potrivit Autorității pentru Antichități din Israel (IAA).

Totuși, aceasta nu a fost prima oară când Brown a vizitat locul, cunoscut drept Peștera 53.

Turistul american a participat la săpături arheologice la peșteră în urmă cu cinci ani, cercetările fiind coordonate de cercetătorii de la Universitatea Ebraică din Ierusalim și Universitatea Liberty din Virginia, SUA.

Arheologii au fost „luați prin surprindere”

Săpăturile au dezvăluit descoperiri fascinante, inclusiv bucăți de borcane și boluri, semințe de smochine și măsline, precum și un fragment dintr-un manuscris antic.

Arheologii au fost „luați prin surprindere” de aceste descoperiri în 2017, având în vedere că au mai avut loc săpături la peșteră în urmă cu 30 de ani, potrivit IAA.

Peșterile din zona Qumran sunt cunoscute pentru faptul că aici au fost descoperite Manuscrisele de la Marea Moartă. După ce Brown și prietenii săi au descoperit vasul intact, aceștia au fotografiat artefactul, fără să îl atingă, și au contactat IAA.

Potrivit oficialilor, recipientul este unul dintre cele mai complete descoperite din acea perioadă.

„Primul recipient complet pe care l-am găsit din această perioadă în peșterile din Deșertul Iudeei”

„Este uimitor. În urmă cu doar doi ani, arheologii au inspectat peștera în cadrul unui proiect de studiere a peșterilor din Deșertul Iudeei, care a fost desfășurat în mod constant în ultimii cinci ani și avea ca scop documentarea și localizarea tuturor descoperirilor antice din peșterile din deșert”, a explicat Amir Ganor, director al departamentului pentru prevenția furturilor din cadrul IAA.

„În câteva dintre peșteri, arheologii au găsit fragmente de ceramică, astfel oferind dovezi ale Epocii timpurii a Bronzului. Acesta este probabil primul recipient complet pe care l-am găsit din această perioadă în peșterile din Deșertul Iudeei”, a adăugat Ganor.

De ce nu a fost găsit vasul de lut în timpul cercetărilor anterioare?

Un purtător de cuvânt pentru IAA a transmis pentru Newsweek că vasul de lut era „ascuns” la momentul cercetărilor anterior, astfel că nu a putut fi găsit.

Ganor a mai precizat că a fost „bine” faptul că persoana care a descoperit artefactul a fost Brown pentru că acesta participase anterior la săpături în peșteră și era conștient de importanța unei astfel de descoperiri.

Arheologii au extras recipientul din peșteră, iar artefactul urmează să fie analizat în detaliu.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Amprentele antice ale unor mâini de copii, descoperite pe pereții unei peșteri din Spania 

Copilul întunericului – un strămoș al oamenilor de acum 40.000 de ani, descoperit într-un pasaj îngust dintr-o peșteră

Descoperire importantă în Peștera Romanelli, din Italia

Cel mai lung sistem de peșteri cunoscut din lume a stabilit un nou record

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase