Home » Istorie » O figurină romană rară a fost găsită în timpul lucrărilor de construcție la o cale ferată

O figurină romană rară a fost găsită în timpul lucrărilor de construcție la o cale ferată

Publicat: 18.01.2022
Foto: Profimedia

Arheologii care supravegheau lucrările de construcție de cale ferată de mare viteză HS2 au descoperit un artefact rar: o figurină romană rară, timpurie, sculptată în lemn.

Această figurină romană rară a fost descoperită în iulie 2021 la Three Bridge Mill din Twyford, Buckinghamshire, Regatul Unit. Figurina se afla într-un șanț din epoca romană timpurie și nu s-a descompus datorită argilei care o înconjura.

Atunci când au văzut-o pentru prima dată, arheologii au crezut că este doar o bucată de lemn obișnuită. După ce au îndepărtat cu grijă pământul, aceștia și-au dat seama că era, de fapt, o figurină antropomorfă sculptată.

În ce perioadă a fost realizată figurina?

Figurina a fost sculptată dintr-o singură bucată de lemn, având peste 67 de centimetri lungime și aproape 18 centimetri lățime. Astăzi, brațele mai jos de coate și picioarele s-au deteriorat, dar o mare parte din detaliile sculptate au fost păstrate pe cap, pe tunica de pe talie și pe gambele modelate, scrie The History Blog.

Stilul de sculptură și îmbrăcămintea asemănătoare unei tunici sugerează că sculptura a fost făcută în perioada romană timpurie. Cioburile de ceramică din șanț au confirmat această teorie atunci când au fost datate cu radiocarbon, cercetătorii ajungând la concluzia că este vorba despre perioade dintre anii 43 și 70 d.Hr.

figurină romană rară
Foto: Profimedia

Apariția figurinelor sculptate, din lemn, în preistoria britanică și în perioada romano-britanică este extrem de rară. În 2019, într-o fântână din Northampton a fost găsit un membru din lemn, considerat a fi o, de fapt, ofrandă pentru divinitățile romane.

Exemple de figuri sculptate romane complete au fost recuperate în Dijon și Chamalières în Franța. O sculptură în lemn, „Idolul Dagenham”, a fost recuperată de pe malul de nord al Tamisei în 1922 și a fost datată din perioada neolitică, iar o figurină sculptată timpurie din Epoca Fierului a fost recuperată de pe malul râului Teign, Kingsteignton în 1866.

Un artefact precum această figurină romană rară de obicei nu rezistă timpului

Jim Williams, consilier științific principal pentru Anglia istorică, a spus: „Aceasta este o descoperire cu adevărat remarcabilă, care ne pune față în față cu trecutul nostru. Calitatea sculpturii este rafinată, iar figurina este cu atât mai incitantă, deoarece obiectele organice din această perioadă rareori supraviețuiesc”.

„Această descoperire ne ajută să ne imaginăm ce altă artă și sculptură din lemn, plante sau animale, ar fi fost create în acel timp. Analiza ulterioară are potențialul de a dezvălui mai multe detalii, poate chiar indicii despre locul în care a fost făcută”, a continuat Williams.

Figurina va fi examinată și conservată în laboratorul de conservare al York Archaeology. Un mic fragment al figurinei care a fost găsit rupt alături de aceasta va fi datat cu radiocarbon și va fi supus unei analize cu izotopi stabili pentru a determina, dacă este posibil, locul său de origine.

Vă recomandăm să citiți și:

Monede celtice de aur numite „Cupe curcubeu” au fost găsite pentru prima oară în Brandenburg

O canoe remarcabilă de pe vremea mayașilor, în stare intactă, descoperită de arheologi

Mii de morminte islamice antice descoperite de arheologi aranjate în tipare „galactice”

Pietrele Îndrumătoare din Georgia, monumentul misterios care intrigă omenirea de zeci de ani

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase