Un Triceratops uriaș prezintă urme de luptă „murdară”

14 04. 2022, 11:00

O nouă analiză asupra scheletului unui triceratops uriaș sugerează că dinozaurul a fost cândva înjunghiat în cap de unul dintre semenii săi.

Capul unic cu trei coarne al triceratopsului este o parte din ceea ce i-a adus faima acestei specii, totuși cercetătorii încă încearcă să-și dea seama cum a folosit cândva craniul său neobișnuit, colțuros.

Volanele mari de oase din spatele capului triceratopsului sunt adesea pline de perforații și fracturi, ceea ce i-a determinat pe unii experți să sugereze că erbivorul își împungea semenii.

În unele cazuri, este posibil ca Triceratops să-și fi împuns chiar și prădătorii, precum Tyrannosaurus rex.

Un triceratops uriaș pe nume Big John

Pentru a se proteja, un triceratops ar fi putut să-și folosească coarnele ca arme și volanul ca scut. Dar există și alte explicații.

Unii experți cred că leziunile de pe volanele gâtului sunt semne ale îmbătrânirii naturale, în timp ce alții bănuiesc că volanele sunt ornamentale, folosite pentru a impresiona sexul opus sau concurenții de același sex, scrie Science Alert.

Acum, unul dintre cele mai mari schelete de triceratops găsite vreodată a influențat dezbaterea, și asta chiar într-un mod impresionant.

Acest schelet de triceratops uriaș a fost supranumit Big John; atunci când a fost descoperit, în 2014, cercetătorii au observat că volanul său de pe gât era complet perforat.

Lupte „murdare”

Punând volanul sub microscop, experții au găsit dovezi că triceratopsul a fost atacat de un alt individ din aceeași specie în timp ce era întors cu spatele.

În trecut, paleontologii au folosit rănile de pe volanele gâtului pentru a găsi moduri în care dinozaurii triceratops ar fi putut lupta între ei. De exemplu, dinozaurii ar fi putut să-și încleșteze coarnele superioare sau să-și fi folosit cornul de pe nas ca armă.

Dar niciuna dintre aceste tehnici de luptă nu explică rana lui Big John.

„Se pare că rana a fost provocată din spatele lui Big John, cornul rivalului pătrunzând în volan și alunecând spre craniu, dându-i acestei leziuni forma unei găuri de cheie”, scriu autorii într-o lucrare publicată în Scientific Reports.

Este posibil ca în loc să-l apere de un atac frontal, aceste scuturi osoase circulare mari să fi protejat capul triceratopsului din spate.

O rană gravă, dar nu mortală

În cazul lui Big John, volanul gâtului pare să-și fi îndeplinit scopul. În cele din urmă, dinozaurul a ieșit viu din încăierare, dar rana sa a fost atât de gravă încât chiar și atunci când triceratopsul a murit în cele din urmă, probabil aproximativ o jumătate de an mai târziu, aceasta era încă în proces de vindecare.

Sau, cel puțin, arăta semne de vindecare a oaselor similare cu ale mamiferelor. Experții încă nu știu cu adevărat cum se vindecau dinozaurii, dar dacă autorii din spatele acestui studiu au dreptate, ar putea fi remarcabil de asemănător cu modul în care se vindecă oasele noastre.

Microanaliza rănii lui Big John a constatat că țesutul osos din jur este poros, cu o mulțime de vase de sânge. La mamifere și păsări, acesta este un semn că se formează un nou os. Prezența unor mici gropi în os sugerează, de asemenea, că s-a întâmplat o anumită remodelare osoasă pentru a vindeca părți ale volanului.

Nu se știe ce l-a ucis în cele din urmă pe Big John, dar faptul că volanul său s-a păstrat sugerează că nu rana din acea încăierare a fost cea care i-a adus moartea.

„Acest studiu confirmă existența luptei intraspecifice la Triceratops”, concluzionează autorii.

„Alte investigații histologice și microanalitice asupra resturilor fosile cu leziuni traumatice ar putea face lumină asupra fiziopatologiei osoase a acestor reptile”, au adăugat ei.

Vă recomandăm să citiți și:

Sulful de la asteroidul care a ucis dinozaurii a cauzat mai multă răcire globală decât se credea

Craniul unei balene, vechi de 36 de milioane de ani, descoperit în deșertul Ocucaje din Peru

Un nou prădător cu „dinți-sabie”, descris de cercetători. Este unul dintre primii carnivori adevărați

Fosilele bine conservate, o consecință a schimbărilor climatice din trecut