Home » Istorie » De ce erau ornamentele fragmentate intenționat în Epoca de Piatră?

De ce erau ornamentele fragmentate intenționat în Epoca de Piatră?

De ce erau ornamentele fragmentate intenționat în Epoca de Piatră?
Foto: M. Miettinen 1988/ Finnish Heritage Agency/ Ahola et al., Journal of Archaeological Method and Theory 2022
Publicat: 27.04.2022

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Helsinki, nu toate obiectele au fost neapărat sparte accidental. În schimb, ornamentele fragmentate intenționat erau folosite pentru a menține relații sociale, pentru troc sau pentru ritualuri.

Studiul demonstrează că un număr substanțial de ornamente au fost găsite în locații extinse și centrale, unele ornamente originare din regiunea Lacului Onega și transportate în Finlanda printr-o rețea antică de schimb larg răspândită, notează Heritage Daily.

Potrivind piese de ornamente de inele cu ardezie, analizând compoziția geochimică a acestora și investigând urmele de utilizare și fabricație ale obiectelor, cercetătorii au descoperit că ornamentele nu numai că fuseseră purtate, ci și sparte intenționat.

Ornamentele fragmentate intenționat ajungeau uneori în locații foarte îndepărtate una de cealaltă

Deoarece fragmente din același ornament au fost găsite în două locații diferite, este posibil ca acestea să fi fost purtate de două persoane diferite. Un alt indiciu în acest sens este faptul că unul dintre fragmente fusese lucrat mai fin decât celălalt.

„Aceste fragmente ale aceluiași obiect pot arăta amprenta mâinii și preferințele a doi indivizi. Poate că purtau ornamentele ca simbol al unei legături stabilite”, a spus cercetătorul postdoctoral Marja Ahola, de la Universitatea din Helsinki.

O legătură similară a fost găsită în ornamentele de inele de ardezie create în timpul aceluiași proces de fabricație, dintre care unul a fost găsit într-o așezare, iar celălalt într-un loc de înmormântare investigat în apropierea așezării.

Ornamente folosite în ritualuri

„Ceea ce vedem aici poate fi o modalitate de a menține legătura între cei vii și cei morți. Aceasta este și prima legătură materială clară între un anumit loc de reședință și un loc de înmormântare. Cu alte cuvinte, oamenii care locuiau acolo cel mai probabil și-au îngropat morții într-un loc aproape de ei”, explică Ahola.

O analiză de fluorescență cu raze X (XRF) a puțin peste 50 de ornamente cu inele de ardezie a demonstrat că unele dintre ornamentele sau fragmentele acestora au fost importate din regiunea Lacului Onega, Rusia, la sute de kilometri de locul unde au fost găsite.

Analizele XRF pot fi utilizate pentru a determina concentrațiile de elemente și materiile prime ale materialelor arheologice anorganice cu o foarte mare precizie. Tehnica poate fi aplicată ca analiză în întregime neinvazivă a suprafeței, ceea ce o face perfect potrivită pentru a studia ornamentele fragmentate intenționat și alte obiecte arheologice.

Ornamente implicate în comerț

„Comparând concentrațiile elementelor din care erau făcute obiectele investigate cu constatările publicate pe baza unor seturi de date internaționale, am putut demonstra că unele dintre ornamentele sau materialul de piatră folosit în ele au fost transportate în Finlanda printr-o rețea extinsă de schimb, în primul rând din regiunea Lacului Onega”, spune Elisabeth Holmqvist-Sipilä, docent la Universitatea din Helsinki.

„Au existat și variații în compoziția chimică a obiectelor, care se corelează cu designul lor. Acești factori indică faptul că ornamentele au fost produse în regiunea Lacului Onega în mai multe loturi, cel mai probabil în locații diferite și de mai mulți producători”, a completat ea.

Studiul care detaliază aceste descoperiri a fost publicat în Journal of Archaeological Method and Theory.

Vă recomandăm să citiți și:

Morminte ascunse în deșert, vechi de 4.500 de ani, dezvăluie secretele civilizației nubiene

Cea mai veche relatare despre aurore, descoperită în documente chinezești vechi de 3.000 de ani

Cum a apărut civilizația? Cercetătorii au propus o nouă ipoteză controversată

Sute de rămășițe de animale, găsite în depozitele rituale de la ospețele antice ale mayașilor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase