Home » Istorie » Epava unei nave naziste ar putea deţine ornamentele fabuloase din celebrul Salonul de Chihlimbar

Epava unei nave naziste ar putea deţine ornamentele fabuloase din celebrul Salonul de Chihlimbar

Epava unei nave naziste ar putea deţine ornamentele fabuloase din celebrul Salonul de Chihlimbar
Sursa foto: Tomasz Stachura/ Baltictech
Publicat: 05.10.2020

Scafandrii polonezi afirmă că au găsit o navă căutată de 70 de ani care ar putea transporta ornamentele din celebrul Salon de Chihlimbar furat de nemți dintr-un palat de lângă Sankt Petersburg. Comoara a dispărut la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Epava unei nave de război naziste, descoperite în Polonia, ar putea elucida misterului Salonului de Chihlimbar. Scafandri polonezi afirmă că au găsit nava „Karlsruhe”, despre care cred că deţine comori luate de nazişti din Rusia.

GALERIE FOTO

Din documentele vremii se ştie că, în 1945, nava a părăsit portul Königsberg în mare grabă, cu o încărcătură foarte mare la bord. Tot atunci, Salonul de Chihlimbar, furat de nemţi dintr-un palat de lângă Sankt Petersburg şi transportat la Königsberg, a dispărut după bombardamentul oraşului de către sovietici.

Salonul de Chihlimbar a fost oferit în dar ţarului Petru cel Mare al Rusiei

Spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, crucişătorul „Karlsruhe” a luat parte la Operaţiunea Hannibal, una dintre cele mai ample acțiuni de evacuare maritimă din istoria omenirii, prin care mai mult de un milion de soldaţi şi civili germani din Prusia Răsăriteană au fost ajutaţi să scape de încercuirea trupelor sovietice.

Se știe că nava a părăsit portul Königsberg în mare grabă, cu 1.083 de persoane la bord şi cu o încărcătură foarte mare. Probabil, vaporul „Karlsruhe” a fost scufundat de avioanele de luptă sovietice în largul coastelor Poloniei.

Decorat cu multă măiestrie, cu chihlimbar şi aur, Salonul de Chihlimbar a fost construit în Prusia şi apoi a fost oferit în dar ţarului Petru cel Mare al Rusiei, în anul 1716. Salonul făcea parte din Palatul Ecaterina de lângă Sankt Petersburg.

„Cea mai interesantă şi nedescoperită poveste care zace pe fundul Mării Baltice”

Naziştii l-au demontat şi l-au transportat la Königsberg, pe atunci un oraş-port german de pe ţărmul Mării Baltice, în prezent enclava rusă Kaliningrad. După bombardamentele aliaţilor asupra oraşului, salonul nu a mai fost văzut niciodată, mulţi istorici crezând că acesta a fost distrus. După război, meşteşugarii din Rusia au construit o replică a Salonului de Chihlimbar în Palatul Ecaterina, potrivit Mediafax.

Scafandrii companiei Baltictech susţin acum că au găsit epava vasului „Karlsruhe”, despre care se speră că purta comorile jefuite de nemţi din palatul rusesc.

„Căutam epava încă de anul trecut, când am realizat că aceasta ar putea constitui cea mai interesantă şi nedescoperită poveste care zace pe fundul Mării Baltice”, a declarat unul dintre scafandri, Tomasz Stachura. „Este practic intactă. În cală am descoperit vehicule militare, porţelanuri şi multe lăzi în care însă nu ştim ce se află”, a adăugat el.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase