Home » Istorie » Cercetătorii dezvăluie peisajul unei păduri preistorice. Cum era mediul înconjurător acum milioane de ani?

Cercetătorii dezvăluie peisajul unei păduri preistorice. Cum era mediul înconjurător acum milioane de ani?

Publicat: 06.05.2022

Oamenii de știință de la Universitatea din Pennsylvania au identificat că grupul de arbori dipterocarpi a dominat pădurile de pe insula Borneo timp de cel puțin patru milioane de ani.

Descoperirile, publicate în revista Peerj, sugerează că peisajul forestier de astăzi este foarte asemănător cu cel din epoca pliocenă, de acum 5,3 până la 2,6 milioane de ani, oferind oamenilor de știință o perspectivă unică asupra biodiversității insulei.

Borneo are aproape 270 de specii de dipterocarpi, cei mai înalți copaci tropicali din lume.

Aceștia includ sute de specii-cheie care susțin biodiversitatea din Asia, aflată în pericol, prin structurarea pădurilor tropicale și prin furnizarea de resurse alimentare enorme, prin polenizare și prin semințele lor nutritive.

O nouă înțelegere a peisajului vegetal antic

„Aceasta este prima demonstrație a faptului că forma de viață dominantă caracteristică a Borneo și a întregii zone tropicale umede din Asia, arborii dipterocarpi, nu numai că era prezentă, dar era chiar dominantă. Am găsit mult mai multe fosile de dipterocarpi decât orice alt grup de plante”, a declarat Peter Wilf, profesor de geosciințe în cadrul Colegiului de Științe ale Pământului și Mineralelor din cadrul Penn State.

Studiile asupra polenului dipterocarpilor au fost dificile în trecut din cauza conservării slabe, însă, dovezile fosile atât din frunze, cât și din polen din două noi situri au dus la o nouă înțelegere a peisajului vegetal antic.

Cercetătorii au scos la iveală o mare varietate de frunze și fructe fosile, inclusiv multe grupuri de plante care nu au mai fost descoperite până acum în zonă.

„Am reușit să vedem cum era mediul înconjurător acum milioane de ani”

Printre acestea se numără trei genuri diferite de dipterocarpe, cum ar fi Dryobalanops, ale căror specii sunt aproape toate amenințate, plante care cresc sub pământ, cum ar fi Ziziphus jujube și melastomi, și o plantă cățărătoare, Rhaphidophora, care este înrudită cu populara plantă de casă Monstera, scrie HeritageDaily.

„Cu polenul inclus, obținem o reprezentare destul de completă a mediilor de mangrove și mlaștini, mărginite de păduri tropicale, cu subpăduri de ferigi foarte diverse și o mulțime de plante cățărătoare. Așadar, ajungem să vedem efectiv cum era mediul înconjurător acum milioane de ani„, a declarat Wilf. „Semăna foarte mult cu ceea ce se poate găsi acolo acum, deși aceste habitate au fost reduse în mare parte din Asia tropicală”, a concluzionat echipa.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Microbii din pădure care pot supraviețui mega-incendiilor. Ce spun cercetătorii?

Defrișările din pădurea amazoniană din Brazilia au ajuns la un nivel record

Aproape 24.000 de hectare de pădure și terenuri, regenerate în 2022

Imagini inedite cu un urs într-o pădure din Parcul Național Piatra Craiului

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase