Home » Istorie » O descoperire veche de șapte secole. Rămășițele unor copii și alte ofrande, găsite într-o casă aztecă

O descoperire veche de șapte secole. Rămășițele unor copii și alte ofrande, găsite într-o casă aztecă

Publicat: 08.05.2022

Săpăturile efectuate de Instituto Nacional de Antropología (INAH) au descoperit o casă aztecă și elemente din trecutul colonial și industrial al orașului Mexico City.

Noile descoperiri au fost făcute în timpul unui proiect de modernizare a unei substații electrice din cartierul central al Ciudad de Mexico.

Astfel, arheologii au găsit o locuință agricolă din perioada postclasică târzie, între anii 1200 și 1521 d.Hr, chiar la granița dintre două cartiere: Yopico și Teocaltitlan, în cadrul subdiviziunii Moyotlan a fostului oraș aztec Tenochtitlan.

Cum arăta o locuință agricolă în perioada postclasică târzie?

Sub podelele structurii, cercetătorii au dezgropat o sculptură din piatră de 60 cm înălțime și o pereche de vase funerare de tip Red Texcoco și Canal Brown Monochrome, care conțin rămășițele unor copii și alte ofrande, printre care spirale și unelte de filare.

Săpăturile au scos la iveală, de asemenea, canale și un dig folosit pentru tehnica agricolă chinampa, care se baza pe suprafețe mici, dreptunghiulare de teren arabil fertil, utilizat de multe ori pentru a cultiva pe fundul lacurilor puțin adânci.

În plus, arheologii au descoperit că în straturile superioare se află rămășițele unor ziduri realizate din pietre unite cu noroi și dovezi ale unor ateliere de șelărie și ceramică ce datează din perioada așezării coloniale din secolele XVI-XVII.

Indicii despre agricultura din perioada postclasică târzie

Cercetătorii au găsit, de asemenea, gresie de baie din secolul al XIX-lea și un sistem de drenaj care ar putea aparține băilor publice, cunoscute sub numele de „Las delicias”, menționate în cronicile lui José María Marroquí, scrie HeritageDaily.

În partea sudică, au fost descoperite patru tronsoane cu dale de beton armat, care prezentau la suprafață materiale termice expuse la temperaturi ridicate, posibil în cuptoare și o serie de materiale de construcție de factură națională și europeană.

„Las Delicias” erau situate într-o zonă înconjurată de numeroase căi navigabile, fapt confirmat de descoperirea canalelor care se întindeau de la nord la sud și de la est la vest.

Arheologii INAH susțin că în sit au fost descoperite și urmele unor ateliere de șelărie și de olărit, datând din perioada colonială, deși terenul a menținut o activitate productivă până la sfârșitul anilor 1960, inclusiv o fabrică de săpun.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Artefacte dintr-un mormânt princiar al poporului Piceni, expuse pentru prima dată

Cele mai vechi artefacte ale lumii, scoase la licitație. Unele sunt vechi de mii de ani

Descoperirea care i-a uimit pe arheologi. O necropolă feniciană unică, scoasă la lumină

Zeci de sarcofage vechi și un templu funerar, descoperite în necropola egipteană Saqqara

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase