Zeci de morminte, însoțite de „certificatele de deces“, scoase la lumină la Gabal El Haridi

10 05. 2022, 11:00

Misiunea arheologică egipteană, care lucrează la Gabal El Haridi, în regiunea Sohag din Egipt, a scos la lumină 85 de morminte, un turn de veghe și un sit de temple.

Cercetările anterioare de la Gabal El Haridi au scos la iveală material arheologic semnificativ din timpul celei de-a șasea dinastii a Vechiului Regat, până la sfârșitul Imperiului Roman.

În timpul ultimului sezon de săpături, cercetătorii au descoperit un turn din cărămidă, realizat din lut, care a fost folosit pentru a percepe taxe și pentru a supraveghea traficul pe râul Nil.

Turnul datează din jurul domniei lui Ptolemeu al III-lea, al treilea faraon al dinastiei Ptolemeice din Egipt, între anii 246 și 222 î.Hr.

O descoperire din timpul celei de-a șasea dinastii a Vechiului Regat

Echipa a descoperit, de asemenea, un templu din epoca ptolemeică, aproximativ din aceeași perioadă, care este dedicat lui Isis, zeița egipteană antică, menționată pentru prima dată în Vechiul Regat (2700 î.Hr. – 2200 î.Hr.), scrie HeritageDaily.

Isis este unul dintre personajele principale din mitul lui Osiris, care l-a înviat pe Osiris și i-a dat naștere moștenitorului său, Horus.

Situl templului măsoară 33 de metri lungime și 14 metri lățime și constă într-o sală dreptunghiulară cu o serie de coloane și o podea din calcar.

Săpăturile au scos la iveală și 85 de morminte sculptate în coasta muntelui, unele dintre ele fiind simple înmormântări ale unor lucrători, iar mormintele unor persoane cu o poziție socială mai bună conținând o serie de coridoare pe mai multe etaje care duc la o cameră funerară.

30 dintre morminte conțineau „certificate de deces“

Astfel, există o mare varietate de morminte, unele având chiar și fântâni.

30 dintre morminte conțineau certificate de deces, care identificau numele defunctului, vârsta, originea, rolul în societate și numele părinților.

În plus, misiunea a reușit și depistarea caselor unuia dintre șefii muncitorilor și a mai multor rămășițe de documente privind numele muncitorilor, salariile și sarcinile lor, arată un comunicat de presă al Ministerului Turismului și Antichităților din Egipt.

De cealaltă parte, turnul ar fi fost construit pentru a inspecta, monitoriza, reglementa traficul între regiuni, colecta taxe și asigurarea navelor pe Nil.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Arheologii au descoperit mormântul oficialului responsabil de documentele secrete ale faraonului Userkare

Mormântul unei bărci din vremea vikingilor, descoperit într-unul dintre cele mai mari cimitire din Norvegia

Înmormântări prin incinerare, folosind o urnă în altă urnă, au fost descoperite în Franța

Cercetătorii dezvăluie ritualurile de înmormântare din „cel mai vechi oraș din lume”