Home » Istorie » Parfumul Cleopatrei a fost recreat de oamenii de știință. Ce arome prefera „regina Nilului”?

Parfumul Cleopatrei a fost recreat de oamenii de știință. Ce arome prefera „regina Nilului”?

Parfumul Cleopatrei a fost recreat de oamenii de știință. Ce arome prefera „regina Nilului”?
Sursa foto: Lawrence Alma-Tadema, Wikipedia/Domeniu Public
Publicat: 10.05.2022

Un miros asemănător cu parfumul pe care Cleopatra l-a folosit pentru a-l face pe Iulius Cezar și apoi pe Marc Antoniu să se îndrăgostească de ea a fost reconstituit, folosind o combinație de rețete istorice și analize chimice.

Blaise Pascal spunea că, dacă nasul Cleopatrei ar fi fost mai scurt, ar fi schimbat întreaga față a lumii. Se presupune că frumusețea ei, și nu creierul, a fost cea care a făcut-o pe Cleopatra atât de atractivă pentru doi dintre cei mai puternici bărbați din lumea antică.

Alții se pot gândi cum ar fi mers lucrurile dacă parfumul ei ar fi fost mai puțin atrăgător. Dacă întrebarea este fără răspuns, cel puțin acum putem avea o idee despre cum mirosea acel parfum.

Egiptul era faimos în lumea antică pentru parfumurile pe care le producea. Pe vremea Cleopatrei a VII-a, ei practicau această artă de cel puțin 3.000 de ani și deveniseră destul de buni, scrie IFL Science.

Un miros atât de atrăgător, încât l-ar putea face pe un conducător să riște jumătate de imperiu

La scurt timp după moartea ei a apărut o carte cu rețete atribuite reginei recent decedate. După încă 2.000 de ani, oamenii de știință au încercat să reproducă procesul, precum și incredientele, raportându-și activitatea în Near Eastern Archaeology.

„Baza pentru parfumurile și unguentele egiptene era mai degrabă uleiul vegetal sau grăsimea animală, decât alcoolul nostru modern”, notează lucrarea. „Parfumurile erau create prin fumul rezultat din arderea de rășini, scoarțe și ierburi parfumate sau prin macerarea rășinilor, florilor, ierburilor, condimentelor și lemnului.”

Cu toate acestea, semnificația exactă a hieroglifelor care au înregistrat aceste rețete s-a pierdut cu timpul. Cunoaștem numele uleiurilor folosite în ritualurile funerare și în ritualurile din temple din vremea Cleopatrei, dar compoziția lor este incertă.

Înregistrările grecești și romane sunt mai ușor de tradus, dar sunt considerate mai puțin fiabile, deoarece autorii erau de obicei străini, nu creatorii de parfumuri, în ciuda secolelor de dominație greacă și romană.

Egiptul era faimos în lumea antică pentru parfumurile pe care le producea

Cu toate acestea, descoperirea a ceea ce pare să fi fost o fabrică de parfumuri la Thmouis a adus noi oportunități. Thmouis a fost o extensie a companiei Mendes, ale cărei parfumuri erau renumite în întreaga Mediterană. Recipientele ceramice pentru parfumuri sunt atât de abundente în sit, încât arheologii cred că trebuie să fi fost pentru uz comercial, nu casnic.

Cu ajutorul fluorescenței cu raze X au fost analizate moleculele prezente în borcane, inclusiv nămolul din Nil folosit la fabricarea recipientelor.

Combinând textele istorice și chimia modernă, autorii, Dr. Dora Goldsmith de la Frele Universitat Berlin și Dr. Sean Coughlin de la Humboldt-Universitat zu Berlin, au testat o serie de substanțe potențiale, în speranța de a descoperi un miros atât de atrăgător, încât l-ar putea face pe un conducător să riște jumătate de imperiu.

„O constelație de variabile a produs un miros extrem de plăcut, cu o notă de bază picantă de smirnă și scorțișoară proaspăt măcinată și însoțită de dulceață”, au scris autorii. Mai mult, mirosul atrăgător a persistat doi ani, în concordanță cu rapoartele conform cărora parfumurile egiptene își păstrau calitatea atunci când erau transportate.

În plus, compușii antifungici și antibacterieni din amestec au suprimat mirosurile neplăcute.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cleopatra, una dintre cele mai fascinante femei din toate timpurile

Cum a murit Cleopatra?

Cadou de la Cleopatra, prima girafă a fost adusă în Europa de Caesar şi poreclită de romani ”cameleopard”

A fost localizat mormantul lui Antoniu si Cleopatra

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase