Home » Istorie » Un craniu vechi de 8.000 de ani, descoperit într-un râu din SUA. Ce poveste dezvăluie?

Un craniu vechi de 8.000 de ani, descoperit într-un râu din SUA. Ce poveste dezvăluie?

Un craniu vechi de 8.000 de ani, descoperit într-un râu din SUA. Ce poveste dezvăluie?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 28.05.2022

Atunci când un fragment de craniu a fost observat în apropierea râului Minnesota în 2021, autoritățile locale au crezut că au de-a face cu un indiciu dintr-un caz de persoane dispărute. Dar analizele au dezvăluit ceva și mai surprinzător. Oasele aveau o vechime de 8.000 de ani. 

Astfel, doi caiaciști au descoperit indicii ale vieții nativilor americani dintr-o perioadă arhaică, din urmă cu 8.000 – 1.000 de ani. Examinarea craniului a scos la iveală faptul că oasele au aparținut unui individ care a trăit între 5.500 și 6.000 î.e.n.

„Să afirmăm că am fost purtați înapoi în timp nu ar fi suficient. Niciunul dintre noi nu era pregătit pentru ceea ce s-a descoperit”, spune Scott Hable, șeriful din regiunea Renville, Minnesota, SUA, citat de Live Science.

Un craniu vechi de 8.000 de ani, o descoperire incredibilă

Autoritățile au publicat o fotografie cu fragmentele de craniu pe rețelele de socializare online, dar au șters imaginea în urma criticilor primite din partea Consiliului Indienilor din Minnesota.

Grupul a protestat cu privire la faptul că statul și arheologul nu au fost primii care să fie informați despre această descoperire, așa cum reglementa legea statală, dar și că rămășițele au fost afișate online.

Caiaciștii au descoperit craniul în septembrie 2021 în apropierea orașului Sacred Heart din sudul Minnesota. Potrivit New York Times, locul unde au fost descoperite oasele ar fi trebuit să fie în mod normal sub ape, dar o secetă severă a dus la scăderea nivelului apei.

Dispute cu privire la craniu

Examinările criminaliste au inclus și analize chimice ale cantității și tipului de carbon găsit în craniu. Degradarea izotopului de carbon, respectiv variația acestuia au dus la catalogarea substanței drept carbon-14 – ceea ce a condus spre estimarea vârstei craniului.

Echilibrul altor izotopi au scos la iveală dieta individului. Analiza a arătat că omul obișnuia să consume o dietă bazată pe pește, porumb, mei perlat sau sorg. Se știu prea puține despre perioada în care individul a trăit în această regiune, precizează Kathleen Blue, profesor și șef de departament al catedrei de antropologie de la Universitatea de Stat din Minnesota.

Povestea rămășițelor

Dovezile arată că omul suferise o traumă la nivelul capului, dar rana nu a fost cea care l-a omorât, a mai spus Blue. Osul prezintă indicii de vindecare a traumei, de regenerare, ceea ce arată că acesta a supraviețuit pericolului prin care a trecut.

Puține rămășițe umane din acea perioadă au fost identificate. În anii 1930, lucrările la un drum au dus la descoperirea scheletului unei adolescente indigene, cunoscută acum drept „Fata din Minnesota” și care datează din urmă cu 8.000 – 10.000 de ani.

Fata a fost găsită cu un pumnal de coarne și o carapace despre care se crede că ar fi provenit din Golful Mexic, ceea ce indică o rețea timpurie de comerț între popoarele native americane.

Vă mai recomandăm și:

Cea mai veche dovadă a unei intervenții chirurgicale la nivelul urechii, găsită pe un craniu vechi de 5.300 de ani

Craniul de marmură al lui Bernini, prima operă de artă sculptată supusă analizelor medico-legale

O companie japoneză a creat exoscheletul pregătit de luptă

Arheologii turci au descoperit schelete „enigmatice” într-un palat din Istanbul

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase