Home » D:News » Avionul cu cea mai mare anvergură a aripilor s-a înălțat cu succes deasupra deșertului Mojave

Avionul cu cea mai mare anvergură a aripilor s-a înălțat cu succes deasupra deșertului Mojave

Publicat: 11.05.2022

Conceput să transporte rachete și nave supersonice, aeronava cu cea mai mare anvergură a aripilor construită vreodată tocmai a finalizat al cincilea test de zbor, înregistrând progrese majore. Aeronava Stratolaunch s-a înălțat până la 6.858 de metri și a zburat timp de aproximativ cinci ore, testând o nouă componentă din centrul său care va fi folosită pentru a atașa și lansa vehicule hipersonice.

Deși Antonov-225 Mriya, care a fost distrusă în mod tragic în timpul războiului din Ucraina, era tehnic vorbind cea mai mare aeronavă construită vreodată, Roc, denumit după pasărea legendară din mitologia Orientului Mijlociu, depășește orice alt avion atunci când vine vorba de anvergura aripilor.

Folosind o configurație care este, în esență, două aeronave 747 unite, aeronava Stratolaunch are o anvergură de 117 metri, în comparație cu cei 88,4 metri ai lui Antonov-225. Această dimensiune impresionantă are și un motiv.

Stratolaunch, aeronava cu cea mai mare anvergură a aripilor

Stratolaunch a fost special conceput de Scaled Composites pentru a transporta rachete și vehicule masive, având o greutate maximă la decolare de 590 de tone. Configurația permite transportarea unei rachete în centru, precum și lansarea de la mare altitudine. Mai precis, acest avion va transporta vehicule Talon-A (platforme de testare hipersonice Mach 6), create pentru testarea științifică și tehnologică a vehiculelor hipersonice.

Sursa foto: Profimedia

Cel mai recent test, efectuat deasupra deșertului Mojave, a fost gândit pentru a testa performanța și controlarea aeronavei, precum și testarea componentelor de aterizare.

Testele pentru primul zbor hipersonic, așteptate să aibă loc în 2023

„Zborul de succes de astăzi validează îmbunătățirile importante făcute la aeronavă. Pilonul este o componentă crucială pentru sistemul nostru combinat de lansare, iar eu sunt mândru de munca promptă și calitată a echipei care s-a desfășurat de la ultimul test de zbor. Prin devotamentul lor vom continua să facem progrese până la testele de zbor Talon-A”, a spus dr. Zachary Krevor, director executiv și președinte al Stratolaunch, citat de IFL Science.

Testele pentru primul zbor hipersonic al Stratolaunch sunt așteptate să aibă loc în 2023.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Avionul X-59 de la NASA, care ar putea permite zboruri comerciale supersonice, a efectuat noi teste

MiG-21, cel mai fabricat avion de luptă supersonic din toate timpurile

Concorde, o capodoperă tehnologică. Cine a construit primul avion supersonic de pasageri din lume

Grumman F-11 Tiger: Al doilea avion supersonic al Marinei SUA are o istorie ciudată

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase