Home » Istorie » Orașul din deșert care ascunde primele mumii ale lumii. Care este povestea poporului Chinchorro?

Orașul din deșert care ascunde primele mumii ale lumii. Care este povestea poporului Chinchorro?

Credit foto: Shutterstock
Publicat: 25.05.2022

Poate că egiptenii sunt cei care au cele mai celebre mumii, dar acestea nu sunt și cele mai vechi. Populația Chinchorro din Deșertul Atacama, Chile a fost prima care a început să-și mumifice morții. 

În Deșertul Atacama din Chile, cel mai uscat loc de pe Pământ, au fost descoperite mumii care le precedă pe cele din Egipt cu 2.000 de ani. Astfel, deși egiptenii sunt faimoși pentru mumificarea morților, se pare că aceștia nu au fost primii care au avut această idee, indică BBC.

„Chinchorro este primul popor care a ocupat nordul Chile și sudul Peru”, spune Bernardo Arriaza, antropolog la Universitatea din Tarapaca, Chile. „Ei au fost pionierii acestui deșert”. Și, a mai adăugat acesta, sunt și prima cultură cunoscută pentru practicile de mumificare a morților, începând în jur de 5000 î.e.n.

Practica mumificării

Rămășițele a sute de astfel de vânători-culegători – care au viețuit pe Coasta Pacifică a Deșertului Atacama între 5450 î.e.n. și 890 î.e.n. – au fost descoperite în regiunile Arica și Parinacota. În 2021, aceste cimitire au fost înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO pentru imensa valoare arheologică pe care o au.

Nu doar că scot la iveală practicile mortuare și funerare ale culturilor antice, dar oferă și unele detalii despre structura socială și spirituală a populațiilor. De exemplu, mumificarea nu era rezervată pentru clasele superioare la fel ca în Egipt, ci era un ritual de care putea beneficia oricine, indiferent de statutul social.

„Cultura Chinchorro este relevantă din mai multe puncte de vedere. Sunt primii practicanți de ritualuri funerare, cei mai timpurii din aceste regiuni. Iar trupurile pe care le cunoaștem azi ca Chinchorro sunt adevărate opere de artă pre-hispanică. Sunt expresii artistice ale emoțiilor acestor populații antice”, spune Arriaza.

Particularitățile de mumificare ale regiunii

Cu toate că recunoașterea UNESCO a venit de curând, rezidenții din regiunea Arica au cunoscut aceste urme arheologice de mult timp. Asta pentru că trupurile sunt înmormântate foarte aproape de suprafață. Astfel că se poate spune că trupurile fac parte din fundația orașului.

De exemplu, Johnny Vasquez, care a trăit în Arica mai bine de 60 de ani își aduce aminte că atunci când muncitorii au început pentru prima dată săpăturile pentru lucrările de canalizare, au găsit „straturi peste straturi de mumii”. Iar în 2004, când muncitorii au început excavațiile pentru un hotel, au găsit oase la nici un metru de suprafață, transformând zona într-un muzeu.

Până acum au fost dezgropate sute de mumii, printre care și cele ale unor copii și bebeluși. După cum a explicat Vivien Standen, bioarheolog la Universitatea din Tarapacá, solul de aici conține o mulțime de arsenic natural, care probabil a contribuit la o rată ridicată a mortalității pentru populație, precum și la un număr mare de avorturi spontane. Oamenii de știință au stabilit, de asemenea, că Chinchurro și-au vopsit corpurile cu mangan, în scopuri tradiționale – dar, deoarece manganul este toxic, sănătatea le-a fost afectată.

Viața deasupra unei necropole

Trăind deasupra unui mormânt uriaș poate părea tulburător, dar Marina Esquieros, locuitor al Arica spune că nu este așa. „Nu mă tem deloc. Da, am o viață normală aici, am o casă. Nu mă gândesc la cadavre”.

În schimb, localnicii îi văd pe cei decedați din jurul lor ca pe niște strămoși și pe ei înșiși ca îngrijitorii lor. „Simt că suntem o continuare a Chinchorros”, a spus Alfredo Guerrero, un alt locuitor din Arica. „În ultimii 10 ani, am simțit și i-am spus familiei mele că nu voi părăsi acest loc. Voi rămâne mereu aici, așa că îi voi vizita mereu”.

Jorge Ardiles, un pescar local a fost de acord. „Erau pescari la fel ca noi în acest loc. Și, după mii de ani, am venit să ne stabilim aici. Apoi noi, ca o comunitate de pescari… ne-am luat autoritatea de a ne considera moștenitorii acestora și de aceea vrem să conservăm rămășițele pe care le-au lăsat, ca o mare moștenire pentru comunitatea actuală”, a spus el. „Suntem Chinchorros contemporani chiar în acest moment”.

Vă mai recomandăm și:

Cele mai vechi mumii din lume sunt în pericol din cauza schimbărilor climatice

Cum a fost un fetus păstrat în interiorul unei mumii egiptene antice? Cercetătorii au găsit explicația

Cum a fost un fetus păstrat în interiorul unei mumii egiptene antice? Cercetătorii au găsit explicația

„Înmormântări în cer”, practica funerară prin care cadavrele sunt transportate în munți pentru a hrăni păsările

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase