Home » Istorie » Test de cultură generală. Tu știi cine a fost Ginghis Han?

Test de cultură generală. Tu știi cine a fost Ginghis Han?

Test de cultură generală. Tu știi cine a fost Ginghis Han?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.06.2022

Ginghis Han i-a unificat pe mongoli și a creat un imperiu uriaș care se întindea de la Oceanul Pacific până în Ucraina. El a murit în 1227, iar succesorii săi au cucerit, la rândul lor, și mai multe teritorii.

Așadar, unde este îngropat acest lider carismatic? Locația mormântului lui Ginghis Han este necunoscută și este puțin probabil să fie găsit prea curând. Mai mult decât atât, unii oameni din Mongolia ar putea prefera ca acesta să nu fie găsit niciodată, deoarece Ginghis este privit de unii astăzi cu o reverență aproape religioasă, spun experții pentru Live Science.

Mormântul, oriunde s-ar afla, „este foarte important pentru oamenii din Mongolia, cu accente aproape religioase”, a declarat William Honeychurch, profesor asociat de antropologie la Universitatea Yale. El a refuzat să speculeze cu privire la locul în care s-ar putea afla mormântul.

O posibilitate este ca Ginghis Han să fi fost îngropat în provincia Khentii din estul Mongoliei, unde s-a născut. „Cred că mormântul se află în munții din provincia Khentii”, a declarat Nancy Steinhardt, profesor de artă la Penn Museum de la Universitatea din Pennsylvania. „Nu cred că va fi găsit prea curând”, a adăugat ea.

Mormântul lui Ginghis Han, puțin probabil să fie găsit prea curând

Sursele contemporane nu spun nimic despre locul în care se află mormântul lui Ginghis Han sau despre cum arăta acesta. „Nu există niciun document istoric sau arheologic care să descrie aspectul acestui mormânt”, a scris o echipă de cercetători într-un studiu publicat în 2014 în revista PLOS One. Cercetătorii au folosit imagini din satelit pentru a căuta mormântul, iar studiul prin satelit a identificat o varietate de vestigii arheologice, dar nu și mormântul lui Ginghis Han.

„Istoria secretă a mongolilor”, o înregistrare scrisă în mod anonim, datată după moartea lui Genghis Khan, nu menționează mormântul acestuia. Se spune doar că în anul 1227, acesta „s-a înălțat la Ceruri”.

Cu toate acestea, textul afirmă că Ginghis Han avea o simpatie pentru Burkhan Khaldun, un munte sacru din provincia Khentii. Textul spune că, la un moment dat, la începutul vieții sale, Genghis a folosit topografia muntelui pentru a scăpa de dușmanii care îl urmăreau, scrie Live Science.

Textul îl citează pe Ginghis Han spunând că „în fiecare dimineață voi sacrifica lui Burkhan Khaldun, în fiecare zi mă voi ruga la el: urmașii urmașilor mei vor ține cont de asta și vor face la fel!”. Afinitatea pe care Ginghis Han a avut-o pentru acest munte a dus la întrebarea dacă a fost înmormântat acolo, dar până acum nu a fost găsit niciun mormânt.

Oamenii care știau locația mormântului au fost uciși în efortul de a păstra secretul

Atunci când a murit, în jurul vârstei de 67 de ani, Ginghis Han și armata sa se aflau în campanie împotriva unui grup numit Tanguts în ceea ce este acum nord-vestul Chinei, iar acest lucru ar fi putut îngreuna întoarcerea trupului său în Mongolia, a scris istoricul Frank McLynn în cartea sa „Genghis Khan: Omul care a cucerit lumea”.

Este posibil ca el să se fi aflat la aproximativ 500 de kilometri de granița Mongoliei de astăzi. Este posibil ca mongolii din acea perioadă să nu fi avut cunoștințe despre tehnicile de îmbălsămare și să fi fost nevoiți să îl îngroape pe Ginghis Han în altă parte pentru că nu au putut să îi aducă trupul în Mongolia înainte ca acesta să se descompună, a scris McLynn. Este posibil ca rămășițele și mormântul lui Ginghis Han să se afle în regiunea Ordos din nord-vestul Chinei, a scris McLynn.

Exploratorul venețian Marco Polo, care a trăit între anii 1254 și 1324 și a petrecut aproximativ 17 ani în China, a declarat în cartea „Călătoriile lui Marco Polo” că 20.000 de oameni care știau locația mormântului au fost uciși în efortul de a păstra secretă locația acestuia. Relatările lui Polo au fost consemnate în carte de un scriitor pe nume Rustichello da Pisa, iar cartea a fost publicată în jurul anului 1300.

Deși afirmațiile lui Polo au fost repetate în poveștile despre Genghis Khan, Polo a scris la zeci de ani după ce Ginghis Han murise. De asemenea, acuratețea multor afirmații ale lui Polo – cum ar fi aceea că Kublai Khan, nepotul lui Ginghis Han, l-a numit pe Polo ca oficial – este dezbătută de istoricii din zilele noastre. Așadar, nu se știe dacă relatarea lui Polo despre mormântul lui Ginghis Han este adevărată.

Vă recomandăm să mai citiți și:

A fost descoperită o nouă secţiune din Marele Zid Chinezesc

Top 10 informații fascinante despre Ginghis Han, fondatorul Imperiului Mongol

Strămoşii europenilor: Două treimi din bărbaţii moderni se trag din trei lideri ai Epocii de Bronz

Arheologii au făcut şapte descoperiri spectaculoase într-o singură lună

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase