Home » Istorie » Top 10 informații fascinante despre Ginghis Han, fondatorul Imperiului Mongol

Top 10 informații fascinante despre Ginghis Han, fondatorul Imperiului Mongol

Publicat: 21.11.2020

Ginghis Han este considerat unul dintre cei mai abili conducători politici și militari din istorie.

Ginghis Han a fost unul dintre cei mai mari și mai cunoscuți conducători din lume. S-a născut pe malul râului Onon în 1162 și se crede că moartea sa a avut loc la 18 august 1227, deși detaliile rămân neconfirmate. El a fost fondatorul Imperiului Mongol, care a devenit cel mai mare imperiu din istorie în termeni de întindere geografică. La baza succesului său s-a aflat modul unic, cel puțin pentru mongoli, în care acesta a organizat eforturile de război și a administrat noile cuceriri. Ancient History a realizat o listă cu zece informații fascinante despre acesta.

10. Un tactician genial

Ginghis Han a fost un tactician abil, iar domnia și acțiunile sale militare au fost abordate în mod pragmatic. Armata sa a folosit rețele de spionaj pentru a detecta și a îndepărta orice amenințări la adresa guvernării sale.

Istoricii și analiștii militari subliniază faptul că succesul de care s-au bucurat hoardele mongole în timpul domniei sale se datorează în special organizării flexibile de care dădea dovadă armata. Mai exact, înainte de Ginghis Han mongolii luptau în formații mici, cu toate acestea, alegerea Marelui han a dus la formarea unui stat major permanent care coordona mișcările trupelor și alegerea tuturor ofițerilor în funcție de merite și loialitatea arătată.

9. Fondatorul primului sistem poștal internațional

Un sistem de comunicații rapid și de încredere reprezintă unul dintre fundamentele care permit funcționarea și extinderea unui imperiu, iar Marele Han era conștient de acest lucru. Genghis Khan a fost primul conducător care a creat un sistem poștal internațional pentru a-și îmbunătăți rețeaua de comunicații. El a ordonat folosirea curierilor călare care aveau rolul de a transmite mesaje, aceștia erau rapizi și puteau parcurge până la 300 de kilometri pe zi. Trebuie precizat că de-a lungul Imperiului Mongol erau așezate popasuri în care mesagerii găseau cai odihniți și provizii pentru drum.

Acest sistem incredibil, numit Yam, s-a dovedit a fi ochii și urechile hanului și el putea obține toate informațiile de care avea nevoie din confortul iurtei sale. Întregul sistem a fost atât de bine conceput încât transferul de mărfuri a devenit mult mai ușor. Yam putea ține evidența problemelor politice și militare și, de asemenea, să stabilească contacte cu spioni din afara granițelor.

8. Milioane de morți

Este imposibil pentru istorici să estimeze pentru câte decese a fost responsabil Ginghis Han. Cu toate acestea, dar unii cercetători susțin că numărul este de undeva la aproximativ 40 de milioane de oameni, multe dintre aceste decese au avut loc în timpul războiului cu Imperiul Khwarezmian.

Statisticienii susțin că acest număr de morți ar fi putut reduce populația lumii cu aproape 11%. În ciuda marilor sale contribuții ca lider politic, trebuie mereu să ne raportăm și la pierderile de vieți omenești de care este responsabil.

7. Tactici brutale

Se spune că Hanul a dat întotdeauna adversarilor săi posibilitatea de a se preda, asta pentru a evita pierderile de vieți omenești. Cu toate acestea, în cazul în care inamicii ezitau sau chiar încercau să-l sfideze, răspunsul lui Ginghis Han era nemilos, ordonând chiar și executarea tuturor locuitorilor din anumite orașe.

Un exemplu cât se poate de clar în acest sens a fost atunci când Imperiul Khwarezmid nu a fost de acord cu termenii propuși de mongoli și, în schimb, a încălcat un tratat. Inițial, Ginghis a oferit un acord comercial, dar emisarii săi au fost uciși.  Ca răzbunare, Hanul și-a mobilizat armata cu un singur scop: distrugerea Imperiului cu orice preț.

6. Foștii inamici i-au devenit cei mai apropiați aliați

Legendele spun că Ginghis han a fost capabil să identifice orice om talentat sau care avea experiența necesară pentru a deveni unul dintre ofițerii săi. Din generație în generație s-a transmis o poveste fascinantă despre unul dintre dușmanii săi care a încercat să-l omoare pe Marele Han într-o bătălie, dar care ratase. La sfârșitul bătăliei, hanul s-a adresat trupelor inamice, din tribul Taijutsu, și a întrebat cine a încercat să-l omoare, un bărbat s-a ridicat și a recunoscut atacul. Mai târziu, Genghis i-a oferit acelui soldat rangul de ofițer în armata sa.

Istoricii subliniază și faptul că de-a lungul carierei sale, Ginghis și-a iertat unii dintre inamici, aceștia fiind încorporați în armata sa și ajungând membrii ai statului său major sau chiar în cercul său de apropiați. Această capacitatea de a recunoaște talentul a fost foarte utilă în timpul luptelor cu China, Marele Han acceptând dezertori, mai ales dacă aceștia erau specializați în ingineria mașinilor de război.

5. O copilărie dificilă

Chiar de la începutul vieții sale, Ginghis Han s-a confruntat cu multe provocări. Tatăl său a fost otrăvit și ucis când avea doar nouă ani, tribul său l-a părăsit și a trebuit să-și ajute mama pentru creșterea celorlalți șapte copii fără niciun sprijin. Și-a petrecut copilăria vânând pentru a supraviețui și există unele rapoarte despre faptul că și-a ucis propriul frate într-o ceartă pentru mâncare.

Istoricii și legendele ne spun că Ginghis Han a îndurat multe greutăți, inclusiv sclavia. După ce a ajuns la putere, a început să formeze alianțe cu alte triburi și să-și construiască imperiul, până în 1206, se impusese ca un lider capabil, iar cuceririle sale au continuat și după moartea sa.

4. O moarte acoperită în mister

Modul și momentul exact al morții lui Ginghis han rămâne un mister chiar și pentru istoricii din prezent, câteva surse susțin că a murit în 1227 căzând de pe un cal, în timp ce alte surse neagă acest fapt, iar altă sursă susține că moartea sa s-a datorat malariei. Cronicile spun că mormântul Marelui Han se află pe un munte din Mongolia, dar locația exactă nu este cunoscută, unele legende spun chiar că o parte a hoardei sale a înconjurat acel munte pentru a se asigura că orice urmă care ar putea duce la locul de veci al hanului va fi pierdută.

3. Un adept al toleranței religioase

Acesta este un fapt uimitor care îl scoate în evidență față de mulți alți conducători contemporani cu el. Mulți dintre ceilalți conducători au menținut o părtinire religioasă strictă, dar acest lucru nu a fost adevărat pentru Ginghis Khan. El a acordat libertatea religioasă în toate teritoriile sale și, la nivel personal, se spune că Marele Han era foarte spiritual.

El s-a rugat întotdeauna în cortul său înainte de campaniile importante și a avut întâlniri cu liderii diferitelor religii pentru a discuta interesul comun al regatelor și credințelor lor. Se credea că toleranța sa este motivată politic, deoarece credea că astfel va putea reduce riscul unei rebeliuni în teritoriile sale.

2. Cum arăta?

De-a lungul timpului au fost produse o mulțime de reprezentări ale Marelui Han, dar cu toate acestea, nu există niciun portret oficial sau o descriere de încredere care să fi reprezentat sursa de inspirație. Nu există cronici care să descrie exact cum arăta el, așa că istoricii știu foarte puțin despre aspectul său fizic, în plus, niciuna dintre sculpturile sale nu a supraviețuit.

Cea mai curioasă descriere a lui Ginghis Han a venit de la istoricul Rashid al-Din care a declarat clar că avea ochii verzi și părul roșu. Cel mai uimitor lucru despre această descriere este că nu l-a întâlnit niciodată pe marele conducător, dar a susținut cu încredere că știa foarte multe detalii despre acesta.

1. Numele său

Adevărul este că Ginghis Han nu este numele pe care marele cuceritor l-a primit la naștere, conform cronicilor, el a primit acest titlu în anul 1206, atunci când triburile mongole s-au unit sub conducerea sa. Înainte de această ceremonie, hanul era cunoscut sub numele de Temujin, iar o traducere aproximativă a acestuia ar fi cea de „fierar” sau „din fier”.

Citește și:

Cercetătorii au descoperit „arma secretă” a lui Ginghis Han ce a facilitat expansiunea Imperiului mongol (VIDEO)

Ginghis Han “cel Verde”: a redat naturii mii de teritorii revendicate de om

Hoarda de Aur şi tătarii din coasta Europei

Sclavia sexuală şi alte secrete întunecate ale Imperiului Mongol

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase