Home » Istorie » Test de cultură generală. Câte județe are România?

Test de cultură generală. Câte județe are România?

Publicat: 20.06.2022
Test de cultură generală. Câte județe are România?
Foto: @Paul Mocan/Unsplash

Indiferent în ce zonă a țării locuiești, foarte probabil ai vizitat cel puțin alte două județe: Constanța, atunci când ai mers la mare, și Brașov, atunci când ai mers la munte. Dar mai ții minte de la școală câte județe are România?

Din punct de vedere administrativ, România nu a arătat întotdeauna ca acum. Potrivit Wikipedia, primul județ atestat documentar este județul Vâlcea, din 8 ianuarie 1392, atunci când domnitorul Mircea cel Bătrân, printr-un hrisov, numește „ținutul Vâlcii” drept județ.

Din 1951 și până în 1968, țara noastră a fost împărțită în regiuni și raioane, după modelul Uniunii Sovietice.

Câte județe are România?

Dar câte județe are România în prezent? În 1968 a avut loc o reformă, în urma căreia România a revenit la împărțirea pe județe. În prezent, țara noastră are 41 de județe plus Municipiul București.

Cel mai mare județ, ca suprafață, este județul Timiș, cu 8.697 de kilometri pătrați; iar cel mai mic este județul Ilfov, având 1.583 de km².

Care sunt județele țării noastre?

Conform datelor recensământului din 2011, de la Institutul Național de Statistică, populația medie a județelor din România este de 445.000 de locuitori. Cel mai populat este județul Iași, cu 772.000 de locuitori, iar cel mai puțin populat este județul Covasna, cu 210.000 de locuitori.

București, administrat ca municipiu cu statut de județ, avea, conform datelor din 2011, 1.883.425 de locuitori și o suprafață de 228 de kilometri pătrați, conform Wikipedia.

Județul cel mai dens populat este Ilfov, având 245 loc/km²; la capătul opus se află județul Tulcea, cu 25 loc/km².

Cele 41 de județe ale României sunt: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bisitrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea.

Vă recomandăm să citiți și:

Moartea misterioasă a geniului Eminescu sau cine a vrut să îl facă nebun?

Test de cultură generală. Care este cea mai mică țară din lume?

Se împlinesc 65 de ani de la moartea celui mai important poet simbolist român

Astăzi se împlinesc 127 de ani de la naşterea unui mare poet, dramaturg şi filosof român

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase