Home » Cultură » Test de cultură generală. Care este cea mai mică țară din lume?

Test de cultură generală. Care este cea mai mică țară din lume?

Test de cultură generală. Care este cea mai mică țară din lume?
Vatican. Foto: Profimedia
Publicat: 07.06.2022

Deși poate părea greu de crezut, cea mai mică țară din lume ca suprafață este mai mică decât Central Park din New York, iar cea mai mică țară din punct de vedere al populației are mai puțini locuitori decât o clasă de liceu.

Pe baza suprafeței, Vaticanul este cea mai mică țară din lume, măsurând doar 0,5 kilometri pătrați, fiind de aproape 120 de ori mai mică decât insula Manhattan.

Vaticanul este situat pe malul vestic al râului Tibru, iar granița sa lungă de 3,2 kilometri este înconjurată de uscatul Italiei.

Cea mai mică țară din lume, după suprafață

Vatican este sediul oficial al papei Bisericii Catolice începând cu anul 1377, însă nu a fost declarat stat independent până la Tratatul de la Lateran din 1929.

După ani de lupte pentru putere între papi și liderii politici ai Italiei cu privire la cine ar putea pretinde autoritatea supremă în regiune , Benito Mussolini și Papa Pius al XI-lea au convenit asupra Pactelor din Lateran la 11 februarie 1929, care au creat statul independent al Vaticanului pentru Biserica Catolică în schimbul recunoașterii de către papă a Regatului Italiei.

Astăzi, aproape 75% dintre cetățenii Vaticanului sunt membri ai clerului.

Cea mai mică țară, după populație

Pe baza populației, Vaticanul pierde titlul de cea mai mică țară din lume în fața Insulelor Pitcairn. În comparație cu cei 800-850 de locuitori care locuiesc în Vatican, populația Insulelor Pitcairn a fluctuat între 40 și 60 de locuitori în ultimii ani.

Acest teritoriu britanic, situat în Oceanul Pacific, la jumătatea distanței dintre Peru și Noua Zeelandă, este compus din patru insule, însă Pitcairn este singura care este locuită.

Populația mică a lui Pitcairn este, de asemenea, demnă de remarcat datorită moștenirii popoarelor sale: ei sunt descendenți din tahitieni și din răsculații de pe nava Bounty.

Fletcher Christian și alți opt răzvrătiți au fugit în Tahiti după revolta lor de pe mare, dar când au apărut ostilități cu noii lor vecini și au început să se teamă de arestare, au evadat în insula pustie Pitcairn pentru a se ascunde de autoritățile britanice, luând o mână de tahitieni cu ei.

Britanicii au redescoperit insulele în 1791, în timpul căutării răsculaților, și le-au numit colonie britanică în 1838. Deși populația a crescut la 223 de persoane de atunci și până înainte de al Doilea Război Mondial, populația actuală este de aproximativ 50.

Având în vedere că cele mai mici 50 de țări ca suprafață au fiecare mai puțin de un sfert din dimensiunea Rhode Island, iar cele mai mici 50 de țări după populație au fiecare aproximativ o șesime din populația Washington, D.C., am putea spune că trăim într-o lume mică.

Vă recomandăm să citiți și:

Cel mai celebru tată a 13 copii legitimi şi nelegitimi

Fred Astaire, probabil cel mai important dansator de muzică pop din toate timpurile

Test de cultură generală. Ce oraș este „capitala mondială a diamantelor”?

Joan Crawford, actriță adorată și mamă imperfectă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase