Home » Istorie » O nouă Atlantida? Ruinele unui oraș scufundat, aparținând unui regat misterios, au fost scoase la lumină

O nouă Atlantida? Ruinele unui oraș scufundat, aparținând unui regat misterios, au fost scoase la lumină

O nouă Atlantida? Ruinele unui oraș scufundat, aparținând unui regat misterios, au fost scoase la lumină
Credit: Universitățile din Freiburg și Tübingen, KAO
Publicat: 04.06.2022

Pe măsură ce apele și gheața se retrag, ca urmare a încălzirii globale, ies la iveală urmele unor civilizații dispărute de mult timp. În ultimele luni, Irakul a fost afectat în mod deosebit, lovit de o secetă extremă, iar rezervorul din Mosul se micșorează pe măsură ce apa este extrasă pentru a împiedica uscarea culturilor.

În mijlocul acestei crize, ruinele unui oraș antic, scufundat timp de decenii, au ieșit la lumină. Deoarece barajul a fost creat în anii 1980, înainte ca așezarea să fie studiată și catalogată arheologic, reapariția sa reprezintă o ocazie rară pentru oamenii de știință de a o explora. Situl arheologic a fost denumit Kemune.

Ruinele orașului constau dintr-un palat și alte câteva structuri mari, datând din epoca bronzului, în urmă cu aproximativ 3.400 de ani.

Oamenii de știință cred că ruinele ar putea fi ale orașului antic Zakhiku, un centru plin de viață al Imperiului Mittani, care a prosperat pe malurile râului Tigru între 1550 și 1350 î.Hr. Nu este pentru prima dată când orașul a ieșit din ape ca Atlantida.

O ocazie rară de a studia ruinele orașului antic

În 2018, barajul s-a retras suficient pentru a le oferi arheologilor o scurtă fereastră în care să descopere și să documenteze ruinele orașului, înainte ca nivelul apei să crească și să le acopere din nou.

Astfel, în decembrie 2021, când orașul a început să iasă din nou la suprafață, arheologii au fost pregătiți să îl cerceteze.

În lunile ianuarie și februarie ale acestui an, arheologul Hasan Ahmed Qasim de la Organizația de Arheologie din Kurdistan, Irak, alături de colegii săi cercetători Ivana Puljiz de la Universitatea din Freiburg și Peter Pfälzner de la Universitatea din Tübingen, Germania, au început să cartografieze misteriosul oraș.

Pe lângă palatul care a fost descoperit în 2018, cercetătorii au găsit și alte structuri interesante.

Un oraș important al Imperiului Mittani

Printre acestea se numără o fortificație mare, cu un zid și turnuri, un complex industrial și o clădire de depozitare uriașă, cu mai multe etaje, toate datând din perioada Imperiului Mittani.

Conservarea zidurilor din cărămidă de lut a fost destul de remarcabilă, având în vedere că acestea au fost sub apă timp de peste 40 de ani, dar acest lucru a fost rezultatul căderii destul de abrupte a orașului în 1350 î.Hr.

În timpul acestuia, un cutremur a devastat regiunea, dărâmând clădirile, ceea ce a dus la un strat protector de moloz care a căzut peste zidurile rămase intacte, acoperind picturile murale și conținutul clădirilor, scrie ScienceAlert.

În mod fascinant, orașul a dat și câteva vase ceramice care conțineau peste 100 de tăblițe de lut.

Echipa speră că aceste înregistrări ar putea conține informații despre cine a trăit în oraș și poate chiar despre cutremurul în sine care a dus la dispariția acestuia.

„Este un miracol că tăblițele din lut au supraviețuit decenii sub apă”

„Este aproape un miracol faptul că tăblițele cuneiforme realizate din lut au supraviețuit atâtea decenii sub apă”, a declarat Pfälzner.

De atunci, barajul a fost reumplut, scufundând din nou orașul, dar au fost luate măsuri pentru a se asigura că acesta va fi conservat pentru viitoarele săpături, atunci când apele se vor retrage din nou. Ruinele au fost sigilate sub acoperiri de plastic care vor preveni eroziunea și degradarea în anii următori.

Între timp, munca frenetică le-a oferit arheologilor materiale de studiat care ar putea face lumină asupra vieții vechilor locuitori care au trăit în orașul de odinioară.

„Rezultatele săpăturilor arată că situl a fost un centru important în Imperiul Mittani”, a declarat Qasim.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Capitala Turciei, un oraș antic locuit încă din Epoca de Piatră

Un oraş antic a fost proiectat într-o manieră atât de modernă încât nici astăzi multe oraşe mari din România nu au ajuns la nivelul acestuia

Calea către miticul oraș Atlantida? „Drumul de cărămizi galbene”, descoperit de exploratori

Legende antice celebre precum Atlantida şi Marele Potop au avut la bază evenimente reale

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase