Home » Istorie » Arheologii au descoperit un sanctuar roman antic „excepțional” în stare aproape intactă

Arheologii au descoperit un sanctuar roman antic „excepțional” în stare aproape intactă

Publicat: 26.06.2022

Arheologii au descoperit un sanctuar roman în apropierea limesului roman din Gelderland, Olanda, aflat în patrimoniul mondial UNESCO.

Situl a fost identificat pentru prima dată în 2021 de către Asociația Voluntarilor în Arheologie (AWN), ceea ce a dus la continuarea săpăturilor efectuate de arheologii de la RAAP, o agenție de consultanță și cercetare în domeniul arheologiei și istoriei culturale din Olanda.

În timpul perioadei romane, partea sudică a Țărilor de Jos a fost integrată în Imperiul Roman.

Romanii au înființat mai multe orașe, cum ar fi Ulpia Noviomagus Batavorum (Nijmegenul modern) și Forum Hadriani (Voorburg), precum și așezări mai mici care au fost întărite cu forturi militare.

Sanctuarul roman conține idoli, reliefuri și tencuieli pictate

În timpul săpăturilor din Herwen-Hemeling (municipalitatea Zevenaar), cercetătorii de la RAAP au descoperit un sanctuar roman care conține idoli, reliefuri și tencuieli pictate.

Mai multe temple s-au ridicat pe acest sit de-a lungul secolelor, cu pietre complete sau altare dedicate lui Hercule Magusanus (o fuziune între Hercule greco-roman și un erou mitic numit Magusanus), Jupiter-Serapis și Mercur.

Echipa a găsit, de asemenea, o fântână mare de piatră cu o scară și dovezi ale unor gropi de sacrificiu și focuri care ardeau în jurul templelor, scrie Heritage Daily.

Sanctuarele romane sunt cunoscute în Țările de Jos, dar acesta este primul templu descoperit la granița Imperiului Roman (Limes).

Primul templu descoperit la granița Imperiului Roman

Sanctuarul a fost folosit de soldații din garnizoană, fapt dovedit de descoperirea a numeroase țigle de acoperiș cu ștampile, pe lângă hamuri de cal, părți de armură, sulițe și vârfuri de lance.

Zeci de pietre au fost ridicate de ofițerii de rang înalt, unde aduceau mulțumiri unui zeu sau unei zeițe.

„Niciodată până acum nu a mai fost descoperit un complex atât de complet în Țările de Jos, cu o clădire de templu, pietre votive și gropi cu rămășițe de sacrificii. În plus, cantitatea de fragmente de sculptură din calcar este fără precedent”, se arată într-un comunicat de presă al RAAP.

Diferite artefacte și descoperiri vor fi expuse la Muzeul Het Valkhof din Nijmegen, urmând ca în continuare să se planifice investigarea sitului.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Ursoaica Masha a pășit pentru prima dată în iarbă la sanctuarul de la Zărnești

Yanartaș, sanctuarul zeului Hefaistos, unde focurile naturale ard de 2.500 de ani

Descoperiri importante într-un sanctuar elenistic. Una are legătură cu Iliada lui Homer

Arheologii au descoperit un sanctuar roman remarcabil în Turcia

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase