Home » Istorie » Arheologii au descoperit un sanctuar roman remarcabil în Turcia

Arheologii au descoperit un sanctuar roman remarcabil în Turcia

Arheologii au descoperit un sanctuar roman remarcabil în Turcia
Credit foto: Forschungsstelle Asia Minor
Publicat: 11.11.2021

O echipă de arheologi a descoperit un sanctuar roman, necunoscut anterior, în orașul antic Doliche, situat în sud-estul Turciei de azi.

Doliche a fost fondată ca o colonie elenistică în timpul secolului al II-lea î.e.n. Romanii au anexat colonia în anul 72 e.n., ca parte a regiunii Commagene, și au încorporat-o în provincia romană Siria.

Săpăturile la sit au fost derulate de arheologi de la Centrul de Cercetare Asia Mică al Universității Münster, care au descoperit părți mari din complexul unui templu despre care cercetările anterioare cu un radar de penetrare a solului nu au furnizat niciun indiciu.

Studiile au scos la iveală că templul este orientat pe o axă est-vest, are o lățime de 35 de metri și o absidă pe latura vestică, potrivit Heritage Daily.

Un sanctuar roman, necunoscut anterior în Turcia

„În ciuda nivelului ridicat de distrugere, prin folosirea continuă și jafurile ulterioare, rămășițele descoperite oferă o bună impresie a monumentalității sale”, a spus Engelbert Winter, șeful șantierului arheologic. „În plus, numeroase fragmente de capiteluri și grinzi de mari dimensiuni ne permit să reconstruim foarte precis structura clădirii”, a adăugat Winter.

Evaluările inițiale sugerează că templul, necunoscut până acum, are un design neconvențional pentru clădirile descoperite anterior în regiunea de est a Mediteranei. Totuși, cercetătorii sugerează că există paralele cu structurile templelor din Palmira și din sudul Siriei.

Săpăturile arheologice în sit sunt încă la început, zeitatea slăvită în templu urmând a fi stabilită. Cercetătorii cred că este posibil ca acest templu din Turcia să fi fost un sanctuar roman pentru un cult al împăraților.

Descoperirea subliniază faptul că Doliche este un loc în care pot fi studiate destul de bine evoluțiile religioase din Orientul Mijlociu în Antichitate. În trecut, echipa lui Münster a descoperit în zonă sanctuarul lui Jupiter Dolichenus, în afara orașului, un sanctuar subteran al zeului Mithra și o mare bazilică creștină timpurie din secolul al IV-lea.

Vă recomandăm să citiți și:

Baarack, berbecul merinos acoperit de 35 de kilograme de lână

O catedrală care a început să fie construită în secolul XVI are sculptate elemente moderne. De-a lungul timpului, a iscat multe controverse

De ce a fost construit cel mai vechi templu din lume? Misterul pare să fie descifrat de o nouă cercetare

7 minuni mai putin cunoscute ale naturii

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase