Home » Istorie » Un nou studiu dezvăluie adevărata amploare a complexului de vile romane găsit la Rutland

Un nou studiu dezvăluie adevărata amploare a complexului de vile romane găsit la Rutland

Un nou studiu dezvăluie adevărata amploare a complexului de vile romane găsit la Rutland
Foto: Historic England Archive
Publicat: 09.03.2022

În noiembrie 2021, un mozaic mare care înfățișează Iliada lui Homer a fost descoperit într-una dintr-o serie de vile romane de lângă Luffenham, în Rutland, Anglia de către o echipă de la University of Leicester, care lucrează în parteneriat cu Historic England.

Știrea despre acest mozaic a făcut înconjurul lumii, deoarece au fost descoperite foarte puține mozaicuri din lumea romană care descriu povestea Iliadei despre legendara bătălie dintre Ahile și prințul troian Hector.

Arheologii de la acea vreme au sugerat că mozaicul de aproape 11 x 7 metri forma podeaua unei zone de luat masa dintr-o vilă datată în jurul secolelor al III-lea și al IV-lea d.Hr. în perioada romană târzie, scrie Heritage Daily.

Un complex de vile romane mare cât mai multe terenuri de fotbal

Un studiu geofizic și evaluările arheologice ulterioare din 2021 au identificat mai multe clădiri, inclusiv ceea ce păreau a fi hambare cu culoar, o posibilă casă de baie, structuri circulare și o serie de șanțuri de împrejmuire.

Ca parte a unui nou studiu geofizic al SUMO Geophysics Ltd, geofizicienii au cercetat zona mai largă folosind un radar ce penetrează solul și magnetometrie, dezvăluind că complexul de vile romane acoperea o suprafață mare cât cinci terenuri de fotbal. Pe lângă structurile rezidențiale, caracteristicile din datele sondajului arată indicații ale unei grădini formale, a unei băi, a unei capele și a unui mausoleu.

„Să găsești întregul complex este cu adevărat impresionant”

Dr. John Gater, de la SUMO Geophysics Ltd, a declarat că „acesta este cel mai mare sit la care am lucrat și la egalitate cu cele mai mari vile din Cotswolds”. Apoi a adăugat că „este interesant să găsești un mozaic, dar să găsești întregul complex din care face parte este cu adevărat impresionant”.

Lucrările de excavare conduse de Universitatea din Leicester și finanțate de Historic England urmează să fie reluate în cursul acestui an.

Vă recomandăm să citiți și:

Berea era consumată în urmă cu 9.000 de ani în China, însă nu de plăcere

Sissi, frumoasa împărăteasă care a scandalizat curtea de la Viena

Cuptoarele egiptene pentru ouă și tehnologia considerată mai spectaculoasă decât piramidele

Cea mai veche pictură rupestră, descoperită într-o peșteră nemaivăzută până acum de oamenii din Occident

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase