Home » Istorie » Test de cultură generală. Care este cel mai mare complex religios din lume?

Test de cultură generală. Care este cel mai mare complex religios din lume?

Test de cultură generală. Care este cel mai mare complex religios din lume?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 31.05.2022

Angkor Wat este cel mai mare complex religios din lume, fiind situat lângă Siĕmréab, Cambodgia. Complexul a fost construit în secolul al XII-lea de regele Suryavarman al II-lea, care a domnit între 1113 și 1150.

Vastul complex religios de la Angkor Wat cuprinde peste o mie de clădiri și este una dintre marile minuni culturale ale lumii. Astfel, Angkor Wat este cea mai mare structură religioasă din lume, acoperind aproximativ 160 de hectare, și marchează punctul culminant al arhitecturii khmerilor.

Orașul Angkor a servit drept centru regal din care o dinastie de regi khmeri a condus unul dintre cele mai mari, mai prospere și mai sofisticate regate din istoria Asiei de sud-est. De la sfârșitul secolului al IX-lea și până la începutul secolului al XIII-lea, au fost întreprinse numeroase proiecte de construcție, dintre care cel mai notabil a fost Angkor Wat.

Acesta a fost construit de Suryavarman al II-lea ca un vast templu funerar în interiorul căruia urmau să fie depuse rămășițele sale. Se crede că lucrările de construcție s-au întins pe parcursul a aproximativ trei decenii.

Una dintre marile minuni culturale ale lumii

Toate motivele religioase originale au derivat din hinduism, iar templul a fost dedicat zeilor Shiva, Brahma și Vishnu. Cele cinci turnuri centrale ale Angkor Wat simbolizează vârfurile Muntelui Meru, care, conform mitologiei hinduse, este locul de reședință al zeilor.

Se spune că muntele este înconjurat de un ocean, iar șanțul enorm al complexului sugerează oceanele de la marginea lumii. Un pod de 188 metri permite accesul la sit. La templu se ajunge trecând prin trei galerii, fiecare fiind separată de o pasarelă pavată. Pereții templului sunt acoperiți cu sculpturi, reprezentând zei hinduși și scene Khmer antice, precum și scene din Mahabharata și Ramayana, scrie Britannica.

După ce poporul Cham din Vietnamul de astăzi a jefuit Angkor în 1177, regele Jayavarman al VII-lea (a domnit între 1181 și 1220) a decis că zeii hinduși l-au dezamăgit. Când a construit o nouă capitală în apropiere, Angkor Thom, a dedicat-o budismului. Ulterior, Angkor Wat a devenit un sanctuar budist, iar multe dintre sculpturile și statuile sale cu zeități hinduse au fost înlocuite cu artă budistă.

Un important loc de pelerinaj

La începutul secolului al XV-lea, Angkor a fost abandonat. Cu toate acestea, călugării budiști Theravada au întreținut Angkor Wat, care a rămas un important loc de pelerinaj și a continuat să atragă vizitatori europeni. Angkor Wat a fost „redescoperit” după instaurarea regimului colonial francez, în 1863.

În secolul al XX-lea au fost întreprinse diverse programe de restaurare, dar acestea au fost suspendate pe fondul tulburărilor politice care au cuprins Cambodgia în anii 1970. Atunci când lucrările au fost reluate la mijlocul anilor 1980, reparațiile necesare au fost de amploare.

În special, secțiuni au trebuit să fie demontate și reconstruite. În 1992, complexul Angkor, care includea și Angkor Wat, a fost desemnat de UNESCO drept sit al Patrimoniului Mondial și a fost adăugat imediat pe lista Patrimoniului Mondial în pericol.

În anii care au urmat, eforturile de restaurare s-au intensificat. Astăzi, Angkor Wat este unul dintre cele mai importante sanctuare de pelerinaj din Asia de Sud-Est și o atracție turistică populară. Complexul de temple apare și pe steagul Cambodgiei.

Vă recomandăm să mai citiți și:

El Tepozteco, templul iepurelui aztec, abandonat și ars până la temelii. Ce secrete ascunde?

Lucrările de restaurare dezvăluie culoarea și modelele originale ale unui templu din Egiptul Antic

Peșterile Guyaju sau „Templul de aur”, o minune a naturii și a arhitecturii

Iseum Savariense, templul roman dedicat zeiței Isis, un simbol al păgânismului european

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase