Home » Istorie » Test de cultură generală. Care este cea mai înaltă piramidă din lume?

Test de cultură generală. Care este cea mai înaltă piramidă din lume?

Credit foto: Pixabay
Publicat: 11.07.2022

Marea Piramidă, cea mai mare dintre cele trei piramide principale de la Giza, a fost construită de Khufu și se ridică la o înălțime de 146 de metri.

Nu doar înălțimea este impresionantă, ci și precizia cu care a fost proiectată și executată Marea Piramidă. Cu o lungime a bazei de peste 230 de metri pe fiecare latură, cea mai mare diferență de lungime între cele patru laturi ale piramidei este de doar 4,4 cm, iar baza este nivelată cu o precizie de 2,1 cm. Aceasta este o realizare uimitoare, care ar fi o provocare pentru a fi reprodusă astăzi, chiar și cu echipamente moderne.

Piramida conține aproximativ 2.300.000 de blocuri, dintre care unele au peste 50 de tone. La fel ca piramidele construite de predecesorul său Snefru și ca cele care au urmat pe platoul Giza, piramida lui Khufu este construită din pietre de bază interioare, cioplite grosier, extrase din carierele locale (tot ceea ce vedem astăzi) și blocuri de învelitoare exterioare, înclinate, așezate în rânduri orizontale egale, cu spațiile umplute cu tencuială de gips.

Pietrele fine de înveliș exterior, care au fost îndepărtate de mult timp, au fost așezate cu mare precizie. Aceste blocuri de calcar alb ar fi dat piramidei o suprafață netedă și ar fi fost destul de luminoase și reflectante. În vârful piramidei s-ar fi așezat o piatră de căpătâi, cunoscută sub numele de piramidion, care ar fi putut fi acoperită cu aur. Acest punct orbitor, strălucind în lumina intensă a soarelui, ar fi fost vizibil de la o distanță mare.

Piramida conține 2.300.000 de blocuri, dintre care unele au peste 50 de tone

Camerele și pasajele interioare ale piramidei lui Khufu sunt unice și includ o serie de caracteristici enigmatice. Există o cameră subterană neterminată a cărei funcție este încă un mister, precum și o serie de așa-numite puțuri de aer” care radiază din camerele superioare.

Acestea au fost explorate cu ajutorul unor roboți de mici dimensiuni, dar o serie de pietre au ascuns pasajele. La intrarea în piramidă, trebuie să te târăști într-o cameră ascendentă îngustă, care se deschide brusc într-un spațiu uimitor cunoscut sub numele de Marea Galerie. Acest pasaj cu cornișe se înalță până la o înălțime de 8,74 metri și duce la Camera Regelui, care este construită în întregime din granit roșu adus din carierele sudice de la Aswan.

Deasupra Camerei Regelui se află cinci camere, formate din blocuri masive de granit, acoperite cu imense plăci în consolă care formează un acoperiș în formă de pentagon, pentru a distribui greutatea muntelui de zidărie de deasupra.

Sarcofagul regelui, de asemenea sculptat în granit roșu, este așezat exact pe axa centrală a piramidei. Această cameră funerară a fost sigilată cu o serie de blocuri masive de granit, iar intrarea în puț a fost umplută cu calcar în încercarea de a ascunde deschiderea.

Ultima călătorie a regelui

Complexul mortuar al lui Khufu includea, de asemenea, șapte gropi mari pentru bărci. Cinci dintre acestea sunt situate la est de piramidă și erau un fel de model. Aceste elemente în formă de barcă erau probabil destinate utilizării în Viața de Apoi pentru a-l transporta pe rege către destinații stelare.

Înmormântările cu bărci de acest tip aveau o istorie îndelungată în contextele mortuare regale – o flotă de 14 astfel de gropi, cu bărci reale din lemn cu o lungime medie de 18-19 metri închise în interior, au fost descoperite într-o incintă mortuară din Dinastia 1 din Abydos, cimitirul celor mai vechi regi ai Egiptului. Adesea, însă, ca în cazul lui Khufu, gropile erau pur și simplu modele în formă de barcă, în loc să conțină bărci reale.

Totuși, pe lângă gropile pentru bărci, Khufu avea pe latura sudică a piramidei două gropi masive, dreptunghiulare, căptușite cu piatră, care conțineau bărci complet dezasamblate. Una dintre acestea a fost îndepărtată și reconstruită. Această barcă de cedru măsoară 43,3 metri în lungime și a fost construită din 1.224 de piese separate, cusute împreună cu frânghii. Se pare că aceste bărci au fost folosite pentru ultima călătorie pământească a regelui – procesiunea sa funerară – înainte de a fi demontate și îngropate, scrie SmartHistory.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cea mai veche dovadă a calendarului mayaș a fost găsită într-o piramidă din Guatemala

Arheologii folosesc raze cosmice pentru a scana Marea Piramidă din Giza

Mai mulți asteroizi mai mari decât Piramida din Giza se îndreaptă spre Pământ. Când a fost ultimul impact al unui asteroid

Piramidă mayașă, construită din cenușa unui vulcan uriaș. Erupția lui a răcit planeta

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase