Home » Istorie » Test de cultură generală. Care este cea mai îngustă stradă din România?

Test de cultură generală. Care este cea mai îngustă stradă din România?

Test de cultură generală. Care este cea mai îngustă stradă din România?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.07.2022

Orașul istoric Brașov este, în general, o locație deosebită în zona muntoasă din centrul țării noastre, construit inițial de cavalerii teutoni și de coloniștii germani aduși de regele Ungariei pentru a proteja rutele comerciale și a dezvolta economia locală. Cu toate acestea, orașul adăpostește și una dintre cele mai înguste străzi din Europa.

Astfel, pe lângă arhitectura deosebită care vine odată cu această istorie unică, orașul are, de asemenea, un reper important sub forma uneia dintre cele mai mici străzi din Europa și din lume.

Strada Sforii a fost construită în secolul al XV-lea pentru a permite brigăzilor de pompieri să treacă între principalele artere de circulație de la fiecare capăt, scrie Atlas Obscura.

Strada Sforii, a treia cea mai îngustă stradă de pe continent

Cu toate acestea, din punct de vedere istoric, nu se cunosc prea multe despre Strada Sforii înainte de secolul al XVII-lea, când a fost menționată pentru prima dată în documentele înregistrate ale orașului.

Având în vedere apropierea sa de Piața Sfatului, principala piață a Brașovului, și de biserica gotică luterană Biserica Neagră, importantă din punct de vedere istoric, Strada Sforii a trecut de la o varinată de planificare urbană, la o atracție turistică populară.

Deși mulți spun că aceasta este cea mai îngustă stradă din întreaga Europă, este de fapt a treia cea mai îngustă de pe continent.

Strada Sforii a fost construită în secolul al XV-lea

Măsurând 80 de metri lungime și variind în lățime între 111-135 centimetri, Strada Sforii este a treia cea mai îngustă stradă din Europa, după Spreuerhofstraße din Reutlingen, Germania (recunoscută de Guinness ca fiind cea mai îngustă stradă din lume) și Parliament Street din Exeter, Anglia.

Astfel, cu doar 31 de centimetri, Spreuerhofstrasse este, de fapt, cea mai îngustă stradă din întreaga lume.

Cu toate acestea, pe Strada Sforii, în cel mai îngust punct al său, vizitatorii pot atinge ambii pereți de pe ambele părți ale străzii.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Strada Sforii din Brașov, una dintre cele mai înguste străzi din lume

Stilul gotic, curentul arhitectural conceput pentru a aduce lumina în viețile oamenilor

Două femele de râs carpatin au ajuns la Zoo Brașov. Animalele au fost transferate din Ungaria

Biserica Neagră din Brașov, unul dintre cele mai frumoase monumente gotice din România

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase