Home » Cultură » Strada Sforii din Brașov, una dintre cele mai înguste străzi din lume

Strada Sforii din Brașov, una dintre cele mai înguste străzi din lume

Strada Sforii din Brașov, una dintre cele mai înguste străzi din lume
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.08.2021

Orașul istoric Brașov este de-a dreptul impresionant, fiind situat în zona centrală muntoasă a României și construit de Cavalerii Teutoni și germanii aduși de Regele Ungariei pentru a proteja rutele de negoț și pentru a dezvolta economia locală.

În afară de arhitectura spectaculoasă care a fost lăsată moștenire, orașul Brașov ascunde și alte „comori”, cum ar fi una dintre cele mai înguste străzi din Europa și din lume, Strada Sforii.

Strada Sforii a fost construită ca o cale de acces pentru pompierii din oraș, între Poarta Șchei și Strada Cerbului, fiind atestată documentar în secolul XVII, deși ar fi fost construită încă din secolul XV.

Strada Sforii, situată în apropiere de Piața Sfatului și Biserica Neagră

Având în vedere faptul că strada este situată în apropiere de Piața Sfatului și Biserica Neagră, un monument gotic important, Strada Sforii a ajuns în zilele noastre o atracție populară pentru turiștii care ajung aici.

Sursa foto: Shutterstock

Strada Sforii are o lungime de 80 de metri, iar lățimea sa variază de la 111 la 135 centimetri. Așadar, Strada Sforii este a treia cea mai îngustă stradă din Europa, după Spreuerhofstraße din Reutlingen, Germania (recunoscută de Cartea Recordurilor Guinness drept cea mai îngustă stradă din lume), și Strada Parlamentului din Exeter, Anglia.

Femeia învăluită în sfoară care arată spre Strada Sforii

Totodată, în cel mai îngust punct al străzii, vizitatorii pot atinge ambele ziduri de pe fiecare parte.

În septembrie 2018, Strada Sforii a fost redeschisă publicului după o perioadă de renovare în care au fost realizate picturi murale pe zidurile străzii. Tot atunci a fost dezvăluită și o statuie care înfățișează o femeie învăluită în sfoară care arată spre Strada Sforii dinspre Strada Cerbului. Din păcate, la scurt timp după redeschiderea punctului de atracție turistică, statueta a fost vandalizată, iar momentan îi lipsește brațul care arată spre Strada Sforii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Catacombele din Brașov au fost transformate în primul muzeu de artă new media din România

Biserica Neagră din Brașov, unul dintre cele mai frumoase monumente gotice din România

Cetatea Râșnov, una dintre cele mai spectaculoase cetăți ale României

Cetatea Neamțului, unul dintre monumentele medievale excepționale din România

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase