Home » Cultură » Stilul gotic, curentul arhitectural conceput pentru a aduce lumina în viețile oamenilor

Stilul gotic, curentul arhitectural conceput pentru a aduce lumina în viețile oamenilor

Stilul gotic, curentul arhitectural conceput pentru a aduce lumina în viețile oamenilor
Catedrala Notre-Dame din Chartres, Paris. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.09.2021

Stilul gotic a fost un curent arhitectural care a existat în Europa începând cu jumătatea secolului al XII-lea și până în secolul al XVI-lea. Stilul gotic este caracterizat prin spații cavernoase cu ziduri întinse și întrerupte de elemente sculpturale suprapuse.  

Goții au fost un trib așa-zis barbar care au controlat diferite regiuni din Europa, după prăbușirea Imperiului Roman și până la stabilirea Sfântului Imperiu Roman, așadar între secolele V și VIII. Goții nu erau cunoscuți pentru reușite în domeniul arhitecturii, însă, așa cum s-a întâmplat de multe ori de-a lungul istoriei, termenul „gotic” a fost folosit pentru a descrie un anumit stil arhitectural după aceea.

În secolele al XII-lea și al XIII-lea, avansurile în domeniul ingineriei au permis construirea unor clădiri care de care mai impunătoare și gigantice. Totodată, arcurile gotice ascuțite au fost una dintre soluțiile ingenioase pentru problema construirea unui structuri foarte înalte, dar în același timp păstrarea pe cât posibil a luminii naturale. Chiar dacă este asociat cu încăperi întunecoase și misterioase, stilul gotic original a fost conceput, de fapt, pentru a aduce lumina în viețile oamenilor și mai ales în interiorul bisericilor.

Perioada de vârf a stilului gotic

Panourile de vitralii au creat efecte interioare uimitoare, iar una dintre cele mai vechi clădiri care a combinat aceste elemente într-un stil coerent a fost Catedrala Saint-Denis din Paris (construită între anii 1135 și 1144).

Catedrala Notre-Dame din Chartres, Paris. Sursa foto: Shutterstock

Perioada de vârf a stilului gotic (între 1250 și 1300), marcată de Catedrala Notre-Dame din Chartres, Paris, a fost dominată de Franța, în special odată cu dezvoltarea stilului Rayonnant, scrie Britannica.

Marea Britanie, Germania și Spania au produs variații ale stilului gotic, în timp ce stilul gotic italian s-a deosebit prin utilizarea cărămizii și a marmurei, în loc de includerea pietrei. Arhitectura gotică târzie (secolul al XV-lea) și-a atins apogeul în bisericile cu săli boltite din Germania. Alte stiluri gotice târzii includ stilul perpendicular britanic și stilul flamboaiant francez și spaniol.

Cea mai renumită construcție realizată în stilul gotic din România

Stilul gotic a reprezentat o schimbare majoră în comparație cu sistemele de construcție anterioare care erau relativ simple. Stilul gotic a fost inspirat stilul arhitectural romanesc, atunci când atât prosperitatea cât și pacea au permis, timp de mai multe secole, dezvoltarea culturală și apariția unor scheme de construire avansate.

La noi în țară, cea mai renumită construcție realizată în stilul gotic este de departe Biserica Neagră din Brașov. Nu este doar una dintre cele mai mari biserici medievale din Europa de Est, ci și un monument gotic impresionant imposibil de ratat de cei ce vizitează centrul orașului Brașov.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Biserica Neagră din Brașov, unul dintre cele mai frumoase monumente gotice din România

Castelul Houska, o structură gotică care păzește una dintre porțile iadului. Ce au ascuns naziștii aici

Strada Sforii din Brașov, una dintre cele mai înguste străzi din lume

Castelul Bethlen din Criș, cel mai frumos castel renascentist din Transilvania

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase