Home » Istorie » Cenușa a 8.000 de persoane, descoperită într-o groapă comună lângă un lagăr de concentrare din Polonia

Cenușa a 8.000 de persoane, descoperită într-o groapă comună lângă un lagăr de concentrare din Polonia

Cenușa a 8.000 de persoane, descoperită într-o groapă comună lângă un lagăr de concentrare din Polonia
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 17.07.2022

Institutul Polonez al Memoriei Naționale (IPN) a descoperit noi dovezi sfâșietoare ale existenței unui mormânt comun în apropiere de un lagăr de concentrare nazist din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cenușa fiind considerată a fi formată din rămășițele a 8.000 de persoane.

Aceasta continuă să se bazeze pe dovezile că naziștii au încercat cu disperare să ascundă rămășițele atrocităților comise în Polonia și în țările vecine.

Descoperirile au fost anunțate de către președintele IPN, Karol Nawrocki, și de Tomasz Jankowski, șeful Comisiei filialei de investigare a crimelor împotriva națiunii poloneze din Gdańsk.

„Germanii au decis să evite responsabilitatea pentru crimele pe care le-au comis. În primăvara anului 1944, corpurile oamenilor îngropați aici au fost excavate și incinerate. Rămășițele nearse au fost măcinate, pentru ca această crimă să nu vadă lumina zilei și nimeni să nu poată fi tras la răspundere. Ascunderea a eșuat, deoarece IPN este hotărât să caute victimele și eroii celui de-al Doilea Război Mondial și nu va permite niciodată ca măcar unul dintre ei să fie uitat”, a declarat Nawrocki într-un comunicat.

Naziștii au încercat cu disperare să ascundă rămășițele atrocităților comise în Polonia

Cântărind aproximativ 15,8 tone, o cantitate uriașă de cenușă umană a fost dezgropată în apropierea lagărului de concentrare Soldau din nord-estul Poloniei.

Lagărul a fost desemnat drept „lagăr de tranzit”, în care erau ținuți evreii și intelectualii polonezi până la deportarea în lagărele de muncă – deși acest lucru era doar un văl. În schimb, lagărul a fost folosit pentru a eradica polonezii educați.

„În lagărul de la Soldau au murit victimele Intelligenzaktion, adică acțiunea germană de exterminare care avea ca scop eliminarea elitelor statale poloneze”, a declarat Karol Nawrocki, potrivit IFL Science.

Între 10.000 și 13.000 de oameni nevinovați au fost uciși la Soldau

În timpul atrocităților din vremea Holocaustului au existat diverse metode de eliminare a cadavrelor, fiind de notorietate faptul că prizonierii de război capturați au fost forțați să incinereze rămășițele colegilor executați la Auschwitz.

Cadavrele din lagărul Soldau au fost inițial îngropate în gropi comune, înainte ca naziștii să le ordone evreilor capturați să dezgroape cadavrele și să le incinereze pentru a acoperi crimele.

Estimările istorice sugerează că între 10.000 și 13.000 de oameni nevinovați au fost uciși la Soldau înainte ca acesta să fie preluat de forțele sovietice în 1945 și, în cele din urmă, lichidat la sfârșitul anului.

Acum vor fi prelevate probe din cenușă și vor fi testate într-un laborator pentru analiza ADN în speranța de a identifica unele dintre victime, relatează AFP News.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O femeie în vârstă de 101 ani a regăsit tabloul furat de la tatăl ei de naziști în 1940

Babi Iar, probabil cel mai amplu masacru comis de naziști în Uniunea Sovietică

Un muzeu a predat și apoi a răscumpărat un tablou celebru furat de naziști

Wunderwaffen, super-armele naziștilor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase