Home » Istorie » De ce stilul egiptean antic face ca toate operele de artă să pară plate?

De ce stilul egiptean antic face ca toate operele de artă să pară plate?

De ce stilul egiptean antic face ca toate operele de artă să pară plate?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 13.07.2022

În 1986, trupa „The Bangles” a cântat despre „toate picturile vechi de pe morminte” unde figurile pe care le înfățișează „merg ca un egiptean”, din Egiptul Antic.

Deși nu era nici istoric de artă, și nici egiptolog, compozitorul Liam Sternberg se referea la una dintre cele mai izbitoare trăsături ale artei vizuale egiptene antice – reprezentarea oamenilor, animalelor și obiectelor pe un plan plat, bidimensional. De ce au făcut acest lucru egiptenii antici? Și este Egiptul antic singura cultură care a creat artă în acest stil?

Desenarea oricărui obiect în trei dimensiuni necesită un punct de vedere specific pentru a crea iluzia de perspectivă pe o suprafață plană. Desenarea unui obiect în două dimensiuni – înălțime și lățime – necesită ca artistul să înfățișeze doar o suprafață a acelui obiect. Și evidențierea unei singure suprafețe, pare că are avantajele sale, indică Live Science.

„În reprezentarea de pictură, conturul conține cele mai multe informații”, a declarat John Baines, profesor emerit de egiptologie la Universitatea Oxford din Marea Britanie. „Este mai ușor să înțelegi ceva dacă este definit printr-un contur.”

Stilul specific al egiptenilor

Atunci când desenați pe o suprafață plană, conturul devine cea mai importantă caracteristică, chiar dacă multe desene și picturi egiptene includ detalii din mai multe laturi ale obiectului. „Există, de asemenea, un mare accent pe claritate și comprehensibilitate”, a spus Baines.

În multe tradiții artistice, „mărimea este egală cu importanța”, potrivit lui Baines. În arta de perete, proprietarii regalității și mormintelor sunt adesea reprezentați mult mai mari decât obiectele din jurul lor. Dacă un artist ar folosi o perspectivă tridimensională pentru a reda proporțiile umane într-o scenă realistă cu un prim plan și un fundal, ar fi împotriva acestui principiu.

Celălalt motiv pentru a descrie multe obiecte pe un plan plat, bidimensional, este că ajută la crearea unei narațiuni vizuale. „Nu trebuie decât să ne gândim la o bandă desenată ca o paralelă”, a spus Baines. Există principii larg acceptate care organizează modul în care a fost creată și interpretată arta vizuală egipteană antică. „La origine, scrisul era în coloane verticale, iar imaginile erau orizontale”, a spus Baines. „Legendele hieroglifice oferă informații care nu sunt atât de ușor de pus într-o imagine”. Mai des, aceste scene nu reprezintă evenimente reale „ci o reprezentare generalizată și idealizată a vieții”.

Sensuri ascunse

Cu toate acestea, nu toată reprezentarea din Egiptul Antic era pur bidimensională. „Majoritatea artei picturale a fost plasată într-un cadru arhitectural”, spune Baines. Unele compoziții de pe pereții mormintelor includ modelarea în relief, cunoscută și sub numele de basorelief, în care o sculptură în mare parte plată este sculptată într-un perete sau montată pe un perete.

În mormântul lui Akhethotep, un oficial regal care a trăit în timpul Dinastiei a V-a în jurul anului 2400 î.Hr., putem vedea doi cărturari  ale căror corpuri sunt sculptate pe suprafața plată a zidului. „Relieful modelează și suprafața corpului, așa că nu poți spune că este un contur plat”, deoarece „au textura și detalii de suprafață în plus față de contururile lor”, mai explică Baines.

În multe exemple care datează încă din 2700 î.Hr., în perioada dinastică timpurie, artiștii pictau deasupra unui relief pentru a adăuga și mai multe detalii.

Arta vizuală egipteană și formatul plat

Arta vizuală egipteană a folosit „abordări umane mai mult sau mai puțin universale ale reprezentării pe o suprafață plană”, a spus Baines.

Arta egipteană a influențat arta din Orientul Apropiat antic”, cum ar fi arta antică siriană sau levantină și mesopotamiană, a spus Baines. Aceleași convenții pot fi văzute în multe alte tradiții antice ale artei. Arta Maya folosește, de asemenea, scene picturale și scripturi hieroglifice.

Deși arta clasică grecească și romană este o excepție, există chiar și exemple de convenții artistice similare pentru desenul și pictura bidimensională din Europa medievală.  „Este un sistem care funcționează foarte bine și, prin urmare, nu este nevoie să-l schimbați”, explică Baines.

Vă mai recomandăm și:

Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu românesc, la cel mai mic preț din licitație

De ce au început oamenii să mănânce mumii egiptene? Modurile ciudate și nebunești în care febra mumiei a cuprins Europa

Cum arăta viața egiptenilor antici în orașul morților Saqqara?

Complex funerar, vechi de 1.500 de ani, descoperit în Egipt. Cum era înmormântată elita vremii?

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase