Home » Istorie » Cum arăta viața egiptenilor antici în orașul morților Saqqara?

Cum arăta viața egiptenilor antici în orașul morților Saqqara?

Cum arăta viața egiptenilor antici în orașul morților Saqqara?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 27.06.2022

Atunci când ne gândim la Egiptul antic, primele lucruri care ne vin în minte sunt, de obicei, mumiile și sarcofagele. Potrivit cercetătoarei și curatorului Rijksmuseum van Oudheden, Lara Weiss, această impresie este nejustificată. Ea a realizat un tur pentru Rijksmuseum van Oudheden care se concentrează pe egiptenii în viață și pe relația lor cu moartea și cu morții.

„Dacă investești atât de mult timp și efort pentru a fi capabil să trăiești în viața de apoi, este un semn clar că ai o apreciere reală pentru viață”, spune Weiss. „Faptul că vorbim mereu despre moarte în Egiptul antic se datorează în mare parte modului în care au apărut colecțiile”.

Weiss ar prefera să se concentreze asupra vieții egiptenilor antici, dar chiar și în cazul ei, moartea nu este niciodată departe.

Proiectul ei VIDI,The Walking Dead at Saqqara”, se concentrează în jurul vieții și ritualurilor din orașul egiptean al morților, Saqqara.

Egiptenii aveau o apreciere reală pentru viață

„Există o concepție greșită că acolo este foarte înfricoșător sau ciudat, dar egiptenii antici erau de fapt foarte pragmatici. Își luau o chitanță la mormânt pentru a se asigura că plata pentru trecerea lor în viața de apoi se va desfășura fără probleme sau ca dovadă că servitorii lor au fost plătiți pentru munca lor grea. Această chitanță nu era scrisă pe o bucată de papirus, ci era gravată permanent pe unul dintre pereții camerei funerare”, explică ea.

Reprezentările le permit cercetătorilor din zilele noastre să cartografieze cum arătau funeraliile acestor oameni. „Majoritatea defuncților au o reprezentare a unei procesiuni de bunuri funerare care intră în mormânt, de exemplu”, explică Weiss, potrivit Phys.org.

„Cele mai multe diferențe se pot observa în ce fel de detalii au fost alese pentru a fi reprezentate. Unul înfățișează doar persoane anonime, în timp ce celălalt își prezintă soția sau servitorii. Alegerea celor care sunt reprezentați spune ceva despre persoana care a făcut această alegere (adică proprietarul mormântului), dar și despre rețelele și mediul său social”.

Piesele care fac legătura între morți și cei vii

Weiss a transpus astfel de descoperiri într-un tur audio pentru Rijksmuseum van Oudheden. „Un proiect VIDI și un tur audio necesită mult mai multe informații de bază decât o publicație academică, iar eu am făcut un efort pentru a prezenta un punct de vedere diferit de cel obișnuit asupra colecției muzeale din Egiptul Antic.”

Acesta este motivul pentru care turul nu se oprește în fața mumiilor. În schimb, ascultătorul este făcut să se oprească în fața unor piese care fac legătura între morți și cei vii, cum ar fi o scrisoare către morți și o pasăre Ba, care simbolizează sufletul defunctului. Ba poate părăsi mormântul în timpul zilei și își poate vizita rudele, de exemplu.

„Sper că oamenii își dau seama că cei decedați au făcut alegeri care sunt unice pentru fiecare individ în parte. În perioada în care se construia un astfel de mormânt, mai aveai de trăit cam zece, douăzeci de ani. Puteai să-l faci din ce în ce mai frumos, similar cu modul în care oamenii își cumpără și își decorează casele astăzi. Este o formă de exprimare a vieții și a identității unei persoane și, uneori, poate și o modalitate de a concura cu vecinii tăi”, conchide Weiss.

Vă recomandăm să mai citiți și:

De ce au început oamenii să mănânce mumii egiptene? Modurile ciudate și nebunești în care febra mumiei a cuprins Europa

Complex funerar, vechi de 1.500 de ani, descoperit în Egipt. Cum era înmormântată elita vremii?

Lucrările de restaurare dezvăluie culoarea și modelele originale ale unui templu din Egiptul Antic

O mumie egipteană antică, uitată într-un depozit, s-a dovedit a fi o pasăre sacrificată zeului Thoth

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase