Home » Istorie » Misterul pumnalului lui Tutankhamon. Este într-adevăr alcătuit dintr-un material extraterestru?

Misterul pumnalului lui Tutankhamon. Este într-adevăr alcătuit dintr-un material extraterestru?

Publicat: 08.11.2022

În 1922, arheologii egipteni conduși de Howard Carter au descoperit mormântul lui Tutankhamon, un faraon egiptean care a fost ultimul din familia sa regală care a domnit în timpul sfârșitului celei de-a 18-a dinastii.

Situat în Valea Regilor, pe malul vestic al Nilului, vizavi de Teba (Luxor-ul modern), mormântul a provocat o adevărată frenezie mediatică, dezvăluind 5.398 de obiecte care includeau: un sicriu din aur masiv, o mască de față, tronuri, arcuri de tir cu arcul, trâmbițe, un potir de lotus, niște stâlpi de aur pentru degetele de la picioare, mobilier, mâncare, vin, sandale și lenjerie intimă din in proaspăt.

Printre artefacte se număra un set de lame de fier care seamănă cu PeseshKaf, un instrument folosit în „ceremonia de deschidere a gurii”, un ritual efectuat pentru cei decedați pentru a le permite să respire, să vorbească, să mănânce și să bea în viața de apoi.

Una dintre aceste lame este un pumnal din fier cu o teacă ornamentală din aur, produsă cu măiestrie de un metalurgist antic.

Lamele, folosite într-un ritual întunecat

Arhivele Howard Carter descriu pumnalul ca având o lamă fin prelucrată dintr-un metal omogen, în timp ce mânerul este realizat din aur fin și este decorat cu lucrări cloisonné și de granulație, încheindu-se cu un pumn din cristal de stâncă.

Pe o parte a tecii de aur se află un motiv floral cu crini, în timp ce pe cealaltă este un model de pene care se termină cu un cap de șacal.

Exemplele din Egipt de topire contemporană în timpul celei de-a 18-a dinastii pentru a produce fier sunt foarte rare și probabil că au produs fier de calitate inferioară pentru a fi forjat în obiecte prețioase.

Întrucât celelalte lame găsite în mormânt sunt relativ rudimentare, mulți cercetători sugerează că pumnalul ornamental a fost importat în Egipt, poate ca un cadou regal dintr-un teritoriu sau regat vecin.

Documentele diplomatice (scrisorile de la Amarna), care datează din secolul al XIV-lea î.Hr. menționează cadouri regale din fier oferite faraonilor Egiptului de dinaintea domniei lui Tutankhamon.

Lama, alcătuită dintr-un material extraterestru?

Este interesant faptul că unul dintre aceste documente notează că Tushratta, regele din Mitanni, a trimis obiecte din fier lui Amenhotep al III-lea (posibil bunicul lui Tutankhamon), care menționează în listele de documente lame din fier.

Încă din anii 1960, cercetătorii au sugerat că, de fapt, conținutul de nichel din lamă indica originea meteorică, un studiu mai recent, din 2016, derivat dintr-o analiză cu spectrometru de fluorescență cu raze X, indicând că lama are în compoziția sa în principal fier, 10,8% nichel și 0,58% cobalt.

Acest studiu a comparat compoziția lamei cu 11 meteoriți, cu unele compoziții bine cunoscute și cu 11 materiale de referință certificate din oțel, concluzionând că această compoziție și omogenitate a lamei, se corelează îndeaproape cu compoziția și omogenitatea meteoritului provenit dintr-o sursă de origine extraterestră, scrie HeritageDaily.

Această concluzie este susținută și de un studiu publicat anterior, care a efectuat o analiză chimică bidimensională nedistructivă și sugerează că meteoritul sursă al lamei este octaedritul, una dintre cele mai comune clase structurale de meteoriți de fier.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Primele imagini ale restaurării sarcofagului aurit al lui Tutankhamon, date publicităţii – VIDEO

Scandalul sculpturii lui Tutankhamon continuă. Egiptul a cerut Interpol să localizeze obiectul valoros vândut la Londra

Controversata sculptură a lui Tutankhamon s-a vândut cu o sumă uriaşă. Egiptul acuză că a fost furată

Înainte de Tutankhamon a domnit una dintre surorile sale

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase