Home » Istorie » Codul secret al împăratului Carol al V-lea, descifrat după cinci decenii. Ce secrete ascundea?

Codul secret al împăratului Carol al V-lea, descifrat după cinci decenii. Ce secrete ascundea?

Publicat: 08.12.2022

O echipă de cercetători francezi a descifrat un cod vechi de cinci secole, care dezvăluie un presupus complot francez, prin care se pregătea uciderea împăratului Carol al V-lea al Sfântului Imperiu Roman și Rege al Spaniei.

Carol a fost unul dintre cei mai puternici bărbați ai secolului al XVI-lea, conducând un vast imperiu care a cuprins o mare parte din Europa de Vest și America, în timpul domniei sale de 40 de ani.

Echipa de cercetători de la laboratorul Loria, din Franța, a avut nevoie de șase luni ca să descifreze epistola scrisă în 1547 de către împărat pentru ambasadorul său din Franța, potrivit Science Alert.

„Scrisoarea era în același timp misterioasă și absolut de neînțeles”

Tumultuoasa perioadă a fost marcată de o succesiune de războaie și tensiuni între Spania și Franța, condusă la acel moment de Francisc I al Franței, conducătorul Renașterii, care l-a adus pe Leonardo da Vinci din Italia. Scrisoarea de la Carol al V-lea către Jean de Saint-Mauris a fost uitată vreme de cinci secole în colecțiile bibliotecii Stanislas, Nancy, din Franța.

Cecile Pierrot, un criptograf de la Loria, a auzit pentru prima dată de existența scrisorii în timpul unei cine, în 2019, iar după mai multă cercetare, a reușit să o găsească în 2021.

„Purtând semnătura lui Carol al V-lea, scrisoarea era în același timp misterioasă și absolut de neînțeles”, a declarat criptograful Cecile Pierrot.

Descifrarea codului împăratului, un proces extrem de laborios

În urma unei munci minuțioase efectuate de computere, Pierrot a găsit „familii distincte” de aproximativ 120 de simboluri folosite de Carol al V-lea. „Cuvinte întregi sunt criptate cu un singur simbol”, iar împăratul a înlocuit vocalele care veneau după consoane cu semne, a spus Pierrot, o inspirație venită probabil din limba arabă.

Descoperirea a avut loc în iunie, atunci când Pierrot a reușit să deslușească o frază din scrisoare, iar echipa a descifrat apoi codul cu ajutorul istoricului Camille Desenclos.

„A fost o muncă minuțioasă și de lungă durată, dar a fost într-adevăr o descoperire care s-a produs într-o singură zi, în care, dintr-o dată, am avut ipoteza corectă”, a adăugat Pierrot.

O altă scrisoare de la Jean de Saint-Mauris, în care destinatarul mâzgălise pe margine o formă de cod de transcriere, a ajutat, de asemenea.

Teama lui Carol al V-lea de a fi ucis, un fapt descifrat din scrisoare

Desenclos a spus că a fost „rar ca un istoric să reușească să citească o scrisoare pe care nimeni nu a putut-o citi timp de cinci secole.” Acesta „confirmă starea oarecum degradată” în 1547 dintre Francis I și Carol al V-lea, care a semnat un tratat de pace cu trei ani mai devreme”, a mai spus Desenclos.

Relațiile ar fi rămas tensionate între cei doi, cu multiple încercări ale acestora de a-și slăbi puterea unul altuia, potrivit istoricului. Ca urmare a acestora, una dintre informațiile dezvăluite privește un complot de asasinat împotriva lui Carol al V-lea, care se spunea că se pregătea în Franța, a spus Desenclos.

Cercetătorii speră acum să identifice și alte scrisori între împărat și ambasadorul său „pentru a avea o imagine de ansamblu a strategiei lui Carol al V-lea în Europa”.

Vă mai recomandăm și:

Cum a trecut regina Maria peste poruncile ferme ale Regelui Carol I şi mai târziu a refuzat favorul lui Hitler

Povestea celor două fiice ale Regelui Henric al VIII-lea, două dintre cele mai legendare rivale din istorie

Mata Hari, curtezana care a făcut istorie devenind spioană în serviciul Germaniei

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, o viață de poveste

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase