Home » Istorie » Povestea celor două fiice ale Regelui Henric al VIII-lea, două dintre cele mai legendare rivale din istorie

Povestea celor două fiice ale Regelui Henric al VIII-lea, două dintre cele mai legendare rivale din istorie

Povestea celor două fiice ale Regelui Henric al VIII-lea, două dintre cele mai legendare rivale din istorie
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.10.2022

Copiii supraviețuitori ai regelui obsedat de moștenitori, Henric al VIII-lea, nu numai că erau fete, dar au fost amândoi declarați nelegitimi.

Maria Tudor și sora ei vitregă mai mică, Elisabeta, nu au fost niciodată așteptate să domnească ca regine, însă incapacitatea lui Henric și a numeroaselor sale soții de a produce un fiu care să trăiască suficient de mult pentru a domni, a făcut ca accederea lor să fie din ce în ce mai probabilă.

Maria a fost singura fiică (și singurul copil supraviețuitor) a Ecaterinei de Aragon și a lui Henric al VIII-lea. Crescută de mama sa catolică și cu o voință puternică, Maria a crescut într-un mediu plin de iubire.

Prințesa Maria era foarte educată, vorbea mai multe limbi străine, era o cântăreață și dansatoare desăvârșită și o catolică extrem de pioasă.

Cu toate acestea, pe măsură ce devenea tot mai evident că Ecaterina nu-i va putea da un fiu lui Henric, atenția lui Henric s-a îndreptat spre altă parte, lăsând-o deoparte pe Ecaterina într-o încercare de anulare a căsătoriei, care a durat un deceniu, pentru a se putea căsători cu Anne Boleyn, doamna de companie a Ecaterinei.

Henric al VIII-lea, obsedat de a avea un moștenitor

Obosit să aștepte ca Papa să permită divorțul, Henric a denunțat Biserica Catolică și s-a numit singur șeful Bisericii Angliei, permițându-și astfel să obțină divorțul pe care îl dorea și să se căsătorească cu Anne, care era deja însărcinată.

La doar câteva săptămâni după încoronarea sa ca regină, Anne a născut-o pe Elisabeta. În timpul adolescenței sale extrem de dificile, Maria, în vârstă de 17 ani, nu a putut să își vadă mama decât dacă amândouă erau de acord să susțină anularea și să recunoască faptul că Anne era regina de drept.

Catherine a rămas fermă în hotărârea ei și nu a fost niciodată de acord. A murit în 1536, nefiindu-i permisă niciodată să-și mai vadă fiica.

Odată căsătorită cu Anne, Maria a devenit o altă victimă în complotul tatălui ei de a avea un fiu. A fost declarată nelegitimă, a fost deposedată de bunurile regale, de tutori și de servitori și a fost forțată să fie servitoare în casa noii sale surori vitrege Elizabeth.

Maria, o altă victimă în complotul tatălui ei de a avea un fiu

În ciuda dezamăgirii de a nu i se naște un băiat, Elizabeth a devenit centrul de interes al lui Henric și al noii sale regine, în timp ce Maria a fost dată la o parte.

Elisabeta a fost numită Înalta și Puternica Prințesă a Angliei. Ea a fost prezentată la curte și a fost adorată ca prințesa. Crescută ca protestantă în noua Biserică a Angliei a lui Henric, Elisabeta a rămas fidelă religiei mamei sale pentru tot restul vieții.

Cu toate acestea, statutul ei de prințesă a fost de scurtă durată, deoarece mama ei a fost executată pentru trădare în 1536. Câteva zile mai târziu, Henric s-a căsătorit cu cea de-a treia soție a sa, Jane Seymour, ceea ce a schimbat linia de succesiune și a dus la decăderea Elisabetei din titlurile sale, la fel ca sora sa Maria.

Doar la îndemnul consilierilor ei și de teama a ceea ce i-ar putea face tatăl ei, Maria l-a recunoscut în cele din urmă pe Henry ca șef al Bisericii Angliei și a declarat că era nelegitimă.

În 1537, Edward s-a născut cu regina Jane, dându-le în cele din urmă la o parte pe Maria și Elisabeta în ochii tatălui lor și ai curții. Destul de atașate de Jane și de bunătatea ei, Maria și Elisabeta au fost devastate atunci când Jane a murit la mai puțin de două săptămâni după nașterea lui Edward.

Relația dintre Maria și Elisabeta

Având un frate care va deveni rege, Maria și Elisabeta nu aveau de ce să se teamă de existența sau de pretenția la tron a celeilalte. Tânăra Elisabeta a ajuns să o iubească pe sora ei mai mare și au petrecut în mod regulat timp împreună. La îndemnul lui Jane înainte de a muri, Maria a fost invitată înapoi la curte pentru a se reîntâlni cu tatăl ei, în timp ce Elisabeta urma să locuiască în casă cu fratele ei mai mic, Edward.

Odată cu moartea lui Henric, în 1547, Edward, în vârstă de nouă ani, a fost încoronat, deși regatul a fost guvernat de un consiliu de regență, deoarece nu a ajuns niciodată la maturitate, murind la numai 6 ani după tatăl său.

Înainte de moartea sa, consiliul de regență a redactat un „Deviz pentru succesiune” pentru a împiedica revenirea țării la catolicism. Edward a numit-o pe verișoara sa primară îndepărtată, Lady Jane Grey, drept moștenitoare, excluzându-le pe surorile sale vitrege, Maria și Elisabeta.

Această decizie a fost contestată după moartea lui Edward, iar Jane a fost destituită de Maria la nouă zile după ce a devenit regină. Cu Elisabeta alături, Maria a mărșăluit în Londra și a preluat coroana. Ea știa că Elisabeta îi susținea pretențiile, însă putea fi și o rivală.

Maria s-a căsătorit cu Filip al Spaniei

Maria și-a îndreptat atenția spre găsirea unui soț și spre producerea unui moștenitor, ceea ce ar fi împiedicat-o pe Elisabeta (următoarea în linie dreaptă, în conformitate cu testamentul lui Henric al VIII-lea și cu Actul de Succesiune din 1544) să îi succeadă la tron.

Maria s-a căsătorit cu Filip al Spaniei, ceea ce a dus la temerea supușilor săi că Anglia va cădea sub umbra și controlul superputerei străine catolice care era Spania. Curând a fost pus la cale un complot pentru a o răsturna pe Maria și a o pune pe Elisabeta pe tron.

Complotul (cunoscut sub numele de Rebeliunea lui Wyatt) a fost condus de Sir Thomas Wyatt și de alți protestanți fervenți. Complotul a fost rapid dejucat, iar toți liderii de grup au fost executați.

Elisabeta, suspectată de implicare, a fost interogată de Consiliul privat și închisă în turn. Maria avea în mână condamnarea la moarte, dar a decis să îi cruțe viața, întemnițând-o pe Elisabeta timp de câteva luni.

Domnia Elisabetei, cunoscută drept o „Epocă de aur” revoluționară

Până în 1554, catolicismul a fost restaurat, iar actele de erezie au revenit, ceea ce a dus la pedepsirea a sute de protestanți arși de vii. Astfel, Maria a devenit cunoscută pentru totdeauna sub numele de „Bloody Mary” sau „Maria cea sângeroasă”.

O sarcină suspectă i-a dat Mariei speranța unei succesiuni catolice, dar nu s-a născut niciun moștenitor. Sarcina fantomă a fost, în cele din urmă, sfârșitul puterii Mariei, scrie HeritageDaily.

Jenat și furios, Filip a părăsit-o pe Maria pentru a se întoarce în Spania. Fără niciun moștenitor la orizont, a devenit clar că Elisabeta va deveni regină.

Starea de sănătate în declin a Mariei a forțat-o să o convoace pe Elisabeta, informând-o că, la moartea ei, ea va fi noua regină. Încercările de a o convinge pe Elisabeta să continue cu tradițiile catolice nu au avut succes, iar la 17 noiembrie 1558, Maria a murit.

Elisabeta avea să domnească, necăsătorită, pentru următorii 45 de ani. Domnia ei a fost cunoscută ca o „Epocă de aur” revoluționară.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Test de cultură generală. Cine a fost ultima soție a lui Henric al VIII-lea?

Pedeapsa cruntă pe care a primit-o autorul ”Utopiei” după ce l-a înfruntat pe regele Henric al VIII-lea

Tezaur de monede din aur, dedicate nevestelor regelui Henric al VIII-lea, descoperit în grădina unei familii

O descoperire recentă dezvăluie cât de minuțios a fost planul de execuție a lui Anne Boleyn, pus la punct de Henric al VIII-lea

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase