Home » Istorie » Un cod secret, vechi de jumătate de mileniu, de pe vremea lui Columb, a fost descifrat de serviciile secrete spaniole

Un cod secret, vechi de jumătate de mileniu, de pe vremea lui Columb, a fost descifrat de serviciile secrete spaniole

Publicat: 06.02.2018
Un cod secret, vechi de jumătate de mileniu, de pe vremea lui Columb, a fost descifrat de serviciile secrete spaniole
Agenţia spaniolă de servicii secrete a descifrat un cod secret vechi de 500 de ani, folosit în corespondenţa dintre unul dintre cei mai faimoşi monarhi ai Spaniei şi unul dintre comandanţii armatei sale.

Scrisorile, scrise de regele Ferdinand al II-lea de Aragon, au fost trimise conducătorului unei campanii în Italia. Timp de mai multe secole, istoricii au încercat să înţeleagă aceste documente. Ferdinand al II-lea a fost regele din spatele recuceririi Spaniei din mâinile maurilor, în 1492, şi a călătoriei lui Columb către Americi, scrie Rador.

Acum putem citi cât de atent supraveghea acesta situaţia, în timpul luptei pentru conducerea oraşului Napoli, la începutul secolului XVI. Detaliile acoperă o arie pornind de la instrucţiuni asupra detaşării de trupe şi finalizând cu admonestarea comandantului său, Gonzalo Fernández de Córdoba, pentru că nu l-a consultat înaintea luării unor iniţiative diplomatice. Serviciile secrete au lucrat aproape jumătate de an pentru a sparge codul. Cheia a fost un fragment mic de cod, descifrat într-una dintre scrisori.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase