Home » Istorie » Zeiță egipteană antică, descoperită într-o așezare străveche din Spania

Zeiță egipteană antică, descoperită într-o așezare străveche din Spania

Zeiță egipteană antică, descoperită într-o așezare străveche din Spania
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 06.12.2022

Arheologii care excavau o așezare din Epoca Fierului, veche de 2.700 de ani din Salamanca, Spania, au descoperit un fragment al unei zeițe din Egiptul Antic.

Echipa făcea săpături pe Cerro de San Vicente, unul dintre cele trei dealuri din Salamanca, acolo unde o așezare fortificată din Epoca Fierului a fost descoperită pentru prima dată în 1990.

Așezarea se întinde pe o suprafață de 3,2 acri, din care arheologii au explorat până acum 1.000 de metri pătrați în ultimele trei decenii.

În cadrul ultimelor săpături, conduse de Antonio Blanco și Juan Jesús Padilla de la Universitatea din Salamanca, echipa a descoperit amulete și ceramică pictată, cu motive de origine egipteană sau din estul Mediteranei.

Cum a ajuns o reprezentare a lui Hathor într-un sit din Epoca Fierului din Spania?

Ceramica face parte dintr-o incrustare de ceramică smălțuită cu foiță de aur, care o înfățișează pe zeița Hathor, venerată drept consoartă a zeului cerului Horus și a zeului soarelui Ra, ambii legați de regalitate, fiind astfel mama simbolică a reprezentanților lor pământești, faraonii.

Bucățile formează un fragment de aproximativ cinci centimetri lungime, care prezintă secțiunea inferioară a părului zeiței, cu buclele ei vizibile.

„Fiecare piesă a fost modelată pentru a se potrivi perfect în baza sa de susținere. Apoi, cu un fel de rășină sau adeziv, au fost lipite la locul lor. În prezent, analizăm piesa în laboratorul nostru pentru a vedea dacă mai există urme ale acestui lipici pe suprafața interioară, pentru a determina ce fel de rășină a fost folosită”, a explicat Padilla, potrivit HeritageDaily.

Descoperirea reprezintă o enigmă

Arheologii au găsit ceramica plasată în mod deliberat în interiorul pereților unei mari săli dreptunghiulare.

Acestea au fost poziționate împreună cu un dinte de rechin, mărgele de colier și o bucată dintr-o amforă care este decorată cu motive florale pictate în albastru egiptean.

Cum a ajuns o reprezentare a lui Hathor într-un sit din Epoca Fierului din Spania este o enigmă. Echipa sugerează că este posibil ca o delegație feniciană să fi adus artefactul ca un cadou sau pentru a face comerț, însă există și posibilitatea ca locuitorii așezărilor să fi adoptat ritualurile și iconografia culturilor mediteraneene orientale de mare anvergură.

Ambele teorii sunt susținute de săpăturile anterioare, unde, în 2021, echipa a descoperit și o amuletă albastră care o înfățișează, de asemenea, pe Hathor.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Kali, zeița-mamă care aduce moarte și distrugere pentru cei vinovați

„Stăpânul Universului”, misterioasa zeitate din Palmira antică, a fost identificat de cercetători

Zeița Hera, soția geloasă și răzbunătoare a lui Zeus

O figurină din lut, veche de 3.000 de ani, ar putea fi o zeiță preistorică a apei

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase