Home » Istorie » „Stăpânul Universului”, misterioasa zeitate din Palmira antică, a fost identificat de cercetători

„Stăpânul Universului”, misterioasa zeitate din Palmira antică, a fost identificat de cercetători

Credit foto: Shutterstock
Publicat: 14.07.2022

Identitatea unui zeu necunoscut, descrisă în inscripțiile din orașul antic Palmira, situat în Siria actuală, i-a derutat  pe oamenii de știință. Dar acum, un cercetător declară că a rezolvat cazul.

Palmira a existat vreme de milenii, iar orașul a înflorit cu aproximativ 2.000 de ani în urmă ca un centru de comerț care lega Imperiul Roman cu rutele comerciale din Asia, cum ar fi Drumul Mătăsii, indică Live Science.

Zeitatea anonimă este menționată în numeroase inscripții aramaice din Palmira și este denumită „cel al cărui nume este binecuvântat pentru totdeauna”, „stăpânul universului” și „milostiv”, potrivit Science in Poland, un site de stiri organizat de guvernul polonez și de jurnaliști independenți. Multe dintre aceste inscripții datează de aproximativ 2.000 de ani.

„Stăpânul Universului” a rămas necunoscut până acum

Pentru a rezolva acest mister, Aleksandra Kubiak-Schneider, cercetător postdoctoral la Universitatea din Wrocław din Polonia, a comparat inscripțiile din Palmira cu inscripțiile găsite în întreaga Mesopotamie, care datează din primul mileniu î.Hr.

Ea a descoperit că zeii adorați în Mesopotamia erau denumiți cu nume similare ca zeul anonim din Palmira. De exemplu, „Bel-Marduk, zeul suprem al Babilonului, a fost numit și „milostiv”. Expresia „stăpânul lumii” , un titlu similar cu „stăpânul universului” a fost uneori folosită pentru a se referi la Baalshamin, a spus un zeu al cerului, conform spuselor lui Kubiak-Schneider.

Kubiak-Schneider a declarat  că „zeul” anonim menționat din inscripțiile din Palmira nu este un singur zeu, ci mai degrabă un complex de zeități care includ Bel-Marduk și Baalshamin. Ea mai susține că oamenii nu au menționat numele zeităților în semn de respect.

Inscripții cu trimitere divină

În plus, atunci când oamenii au creat acele inscripții care invocă intervenția divină, ei nu s-au raportat de fiecare dată la un anumit zeu, ci mai degrabă la orice zeu care le-ar asculta rugăciunile. „Nu a existat niciun zeu anonim, fiecare zeu care a ascultat și a arătat îndurare cererilor adresate ca rugăciune”, a spus Kubiak-Schneider.

Kubiak-Schneider „a prezentat o ipoteză a comunității științifice pe care o va discuta, iar fiecare savant va decide dacă  să o accepte sau să o respingă, prezentând contraargumentele în acest din urmă caz”, a declarat Leonardo Gregoratti, un cercetător care a studiat istoria și arheologia Palmira și a regiunii înconjurătoare pe larg.

Un cercetător care a preferat să rămână anonim susține că zeitatea fără nume se referă probabil la mai multe zeități, dar a fost îngrijorat de faptul că unele dintre textele babiloniene pe care le-a studiat Kubiak-Schneider datează cu secole mai devreme decât inscripțiile din Palmira.

Vă mai recomandăm și:

Presiuni publice asupra membrilor Comisiei Naţionale de Arheologie

„Brăţările regale dacice de la Sarmizegetusa Regia”, conferinţă în cadrul Muzeul de Arheologie din Lisabona

Americanii fac arheologie cu dinamita

Unde se află mormântul lui Atilla Hunul? Un mister încă neelucidat

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase