Home » Istorie » Cercetătorii au descoperit cel mai vechi vârf de proiectil din os din Americi

Cercetătorii au descoperit cel mai vechi vârf de proiectil din os din Americi

Publicat: 12.02.2023
Cercetătorii au descoperit cel mai vechi vârf de proiectil din os din Americi
Foto: Michael Waters et al., Science Advances, 2023

O echipă de cercetători de la Universitatea Texas A&M, din SUA, a descoperit cel mai vechi vârf de proiectil din os din Americi.

Acest vârf de proiectil din os datează de acum 13.900 de ani, precedând cu 900 de ani alte vârfuri de proiectil găsite a fi asociate cu poporul Clovis.

Echipa studia fragmente osoase încorporate într-o coastă de mastodont, excavate anterior de arheologi din situl Manis, în statul Washington, între 1977 și 1979.

Un studiu publicat în revista Science Advances a efectuat o scanare CT și modele 3D ale fragmentelor osoase, dezvăluind vârful unui proiectil făcut din osul unui mastodont din genul dispărut al mamuților.

Un vârf de proiectil din os de mastodont, folosit la vânarea altor mastodonți

Mastodonții au locuit în America de Nord și Centrală în timpul Miocenului târziu sau Pliocenului târziu, până la dispariția lor, la sfârșitul Pleistocenului, acum 10.000-11.000 de ani. Reconstrucțiile moderne bazate pe rămășițe parțiale și scheletice sugerează că mastodonții erau foarte asemănători ca aspect cu elefanții și, într-o măsură mai mică, cu mamuții, deși nu sunt strâns înrudiți cu niciunul dintre aceștia.

„Am izolat fragmentele osoase, le-am printat și le-am asamblat. Acest lucru a arătat clar că acesta a fost vârful unui proiectil osos. Acesta este cel mai vechi vârf de proiectil osos din Americi și reprezintă cea mai veche dovadă directă a vânătorii de mastodonți în America”, a spus dr. Michael Waters, directorul Centrului Texas A&M pentru Studiul Primilor Americani.

„Ceea ce este important la Manis este că este primul și singurul instrument din os care este mai vechi decât cultura Clovis. La celălalt sit pre-Clovis se găsesc doar unelte din piatră. Acest lucru arată că primii americani au făcut și au folosit arme din os și probabil alte tipuri de unelte din os”, a adăugat Waters, potrivit Heritage Daily.

Vârful proiectilului este realizat din osul piciorului unui mastodont și a fost modelat în mod intenționat într-o formă de vârf de proiectil. Atunci când a fost aruncat, intenția vânătorului a fost ca proiectilul să intre între coaste și să afecteze funcția pulmonară; totuși, vânătorul a ratat și proiectilul s-a blocat în coasta mastodontului.

Situl Manis

Nu se știu multe despre oamenii care au folosit vârful de suliță Manis, în afară de faptul că au fost unii dintre primii indigeni care au intrat în America.

„Se pare că primii oameni care au venit în America au sosit cu barca. Au urmat o rută de coastă de-a lungul Pacificului de Nord și s-au mutat spre sud. În cele din urmă, au trecut de calotele de gheață care acopereau Canada și au ajuns la uscat în nord-vestul Pacificului”, a spus Waters.

„Este interesant de observat că în Idaho există situl Coopers Ferry, vechi de 16.000 de ani, iar în Oregon este situl Paisley Caves, vechi de 14.100 de ani. Iar aici raportăm situl Manis, vechi de 13.900 de ani. Așadar, pare să existe un grup de situri timpurii în partea de nord-vest a Statelor Unite, care datează de la 16.000 la 14.000 de ani în urmă, care precedă cultura Clovis. Aceste situri reprezintă probabil primii oameni și descendenții lor care au intrat în America la sfârșitul ultimei ere glaciare”, a conchis cercetătorul.

Vă recomandăm să citiți și:

Arheologii au descoperit o groapă comună preistorică, plină cu schelete decapitate

O „fântână a dorințelor” din Epoca Bronzului a fost găsită de arheologii din Bavaria

Un vechi templu al lui Poseidon, descoperit într-o zonă lovită de tsunamiuri din Grecia

Un sit uriaș al civilizației maya, scos la iveală cu ajutorul laserelor în nordul Guatemalei

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase