Prima pagină D:News

Mamutii au disparut inainte de aparitia sulitelor

Redactia Descopera.ro | 11.24.2009 | ● Vizualizări: 178
Mamutii au disparut inainte de aparitia sulitelor     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Un nou studiu realizat de cercetatori din cadrul Universtitatii din Wisconsin, ridica noi semne de intrebare asupra momentului si cauzelor care au generat disparitia mamutilor nord-americani.

Una dintre cele mai cunoscute ipozeze legate de extinctia mamutilor era acea care sustinea ca giganticele erbivore au disparut din cauza vanatorii exagerate de care se faceau vinovate primele comunitati umane. Aceasta deoarece mamutii, mastodontii, castorii uriasi de talia unui urs, alaturi de alti reprezentanti de seama ai Megafaunei, se aflau deja pe panta descandenta a extinctiei. In plus, fapt deosebit de important, mamutii disparusera cu peste 2.000 de ani inainte ca sulitele de tip Clovis sa fie folosite frecvent la vanatoare de catre primii colonizatori ai continentului nord-american.

"Timp de multi ani s-a crezut ca primii oameni au decimat populatiile de mamuti intr-o perioada de doar cateva sute de ani. Sulitele cu varf de tip Clovis erau probabil singurele arme capabile sa ucida un mamut. Dar astfel de evenimente erau foarte rare, un mamut fiind o prada formidabila pentru comunitatile umane. In urma studiilor noastre, este evident ca marii reprezentanti ai megafaunei erau de mult disparuti inainte de precultura Clovis", declara Jaquelyn Gill, conducatoarea grupului de cercetare al universitatii americane.

Sursa : The Guardian

CITESTE SI :

Descopera.ro are nevoie de parerea ta. Completeaza chestionarul nostru! Intra >>