A fost Stonehenge un calendar preistoric? Un studiu susține că nu

29 03. 2023, 19:00

Stonehenge nu a fost un calendar solar preistoric, ci a servit în principal ca memorial pentru morți, potrivit unei noi cercetări efectuate de oamenii de știință care studiază astronomia antică.

Primele pietre de la Stonehenge au fost amplasate în sudul Angliei în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, iar monumentul a fost construit în etape, pe parcursul a 1.000 de ani. Dar cercetătorii au dezbătut scopul său timp de secole.

Noul studiu, publicat recent în jurnalul Antiquity, contestă afirmațiile făcute în 2022, conform cărora Stonehenge funcționa ca un calendar cu 356,25 de zile, aproape exact măsura folosită astăzi pentru calendarul solar, potrivit autorului acelui studiu, Timothy Darvill, profesor de arheologie și expert în Stonehenge la Universitatea Bournemouth din Marea Britanie.

Stonehenge nu ar fi fost folosit ca un calendar gigantic

Interpretarea lui Darvill a fost respinsă de doi cercetători, anume matematicianul Giulio Magli de la Politehnica din Milano, Italia și astronomul Juan Antonio Belmonte, de la Institutul de Astrofizică al Insulelor Canare. Belmonte a afirmat că Stonehenge nu era suficient de precis încât să fie folosit drept calendar solar, potrivit Live Science.

Darvill a declarat că încă își menține interpretarea. Dar Magli și Belmonte spun în cel mai recent studiu al lor că descoperirea de anul trecut „se bazează… pe o serie de interpretări forțate, numerologie și analogii nesusținute cu alte culturi”.

„Dintr-un punct de vedere simbolic, Stonehenge este, desigur, legat de un fenomen celest”, a declarat Magli, menționând alinierile sale celebre cu solstițiile de la mijlocul verii și de la mijlocul iernii. Dar „acest lucru este departe de a spune că a fost folosit ca un calendar gigantic”, a spus matematicianul.

În studiul din 2022, publicat în Antiquity, Darvill a scris că inelul gigantic al pietrelor care a fost amplasat la Stonehenge în jurul anului 2.500 î.Hr. ar fi putut funcționa ca un calendar solar, poate pentru a determina zilele de sărbătoare sau pentru a consolida puterea politică, demonstrând un „control” asupra Cosmosului.

Un posibil schimb cultural contestat

De exemplu, arheologii cred că inițial au existat 30 de pietre, așezate în picioare în cercul principal de la Stonehenge. Dintre acestea, astăzi au mai rămas doar 17. Darvill a susținut că acestea ar fi putut să corespundă unei „luni” de 30 de zile. În timp ce cele cinci „trilithons” interioare, adică pietre așezate vertical și acoperite de o piatră de lințoliu, ar fi putut reprezenta cele cinci zile din fiecare an rămase după numărarea celor 12 luni.

Designul Stonehenge ar fi putut fi influențat de calendarele solare folosite la acea vreme în Orientul Apropiat, printre care se numără și calendarul egiptean antic. Lucrul acesta ar putea implica o legătură culturală între ele.

Dar Magli ȘI Belmonte au susținut că cercul de pietre nu a fost suficient de precis pentru a determina durata anului, că nimic din Stonehenge nu întruchipează cele 12 luni ale anului și că nu există nicio dovadă a unui schimb cultural între Marea Britanie antică și Orientul Apropiat antic.

Stonehenge ar fi fost prea imprecis ca să fie folosit drept calendar

Arheologii cred în prezent că Stonehenge a avut ca scop principal să facă parte dintr-un peisaj ceremonial preistoric, construit în memoria morților strămoșilor. Săpăturile arată că multe părți diferite ale vastului complex megalitic au fost folosite pentru înmormântări timp de sute de ani. Magli a spus că acest lucru poate explica alinierea sa cu solstițiul de iarnă, care pare să fi fost o dată anuală importantă legată de morți în unele religii preistorice. Dar, deși alinierea anuală a solstițiului este evidentă, numărul relativ mic de pietre și imprecizia lor au însemnat că Stonehenge ar fi fost prea imprecis ca să fie folosit drept calendar, a spus Magli.

Darvill a spus că cele mai recente critici nu infirmă sugestiile făcute în lucrarea sa din 2022.

„Ceea ce spun ei nu subminează modelul esențial al structurilor de sarsen de la Stonehenge, care au fost construite ca o manifestare a unui calendar solar perpetuu”, a declarat Darvill.

Însă unii arheologi împărtășesc unele dintre rezervele lui Magli și Belmonte și nu sunt convinși de ideea lui Darvill.

Matt Leivers, arheolog consultant la Wessex Archaeology din Marea Britanie, a studiat Stonehenge timp de decenii, dar nu a fost implicat în niciunul dintre cele două studii.

„Tot ceea ce arată cu adevărat este cât de ușor este să citești diviziuni calendaristice în arhitectura Stonehenge și cât de puțin demonstrabil este orice lucru”, a declarat arheologul.

Vă mai recomandăm și: 

Misterul structurii Stonehenge. Analizele ADN au dezvăluit originea celor care au construit monumentul

Primele monumente megalitice din Europa datează de acum 6.000 de ani

2.000 de capete de berbec mumificate, descoperite la templul lui Ramses al II-lea

De ce demolează tot mai multe țări est-europene monumentele sovietice?