Un ghemotoc de blană s-a dovedit a fi o veveriță din era glaciară

05 04. 2023, 15:00

Care sunt șansele de a găsi o veveriță din era glaciară perfect conservată? Destul de mici, ați spune, totuși s-a întâmplat.

În 2018, o veveriță arctică mumificată, în vârstă de 30.000 de ani, a fost găsită în Hester Creek, lângă Dawson City, Yukon (Canada), ghemuită sub formă de minge. Un pâlc uscat de blană și piele maro, mâini și urechi mici erau vizibile dacă erau privite cu atenție.

Acum, paleontologii din Yukon au oferit o privire asupra micuțului în timp ce se pregătesc să-l expună la Yukon Beringia Interpretive Centre din Whitehorse.

O veveriță din era glaciară perfect conservată este o descoperire rară

Veverițele arctice sunt obișnuite în Yukon, iar cuiburile din era glaciară se găsesc în mod regulat conservate. Dar găsirea unei veverițe întregi este rară, a declarat Grant Zazula, paleontolog din Yukon, pentru CBC, citat de Interesting Engineering.

„Unii oameni sunt foarte, foarte entuziasmați când găsesc acel picior de mamut lânos uriaș sau colți mari, sau craniil mari. Dar pentru mine, fosilele de veveriță arctică, cuiburile și acum această veveriță mumificată sunt cu adevărat cele mai tari lucruri. Sunt preferatele mele, cu siguranță”, a spus el.

„Nu este chiar de recunoscut până când nu vezi aceste mâini mici și aceste gheare, și vezi o coadă mică și apoi vezi urechi”, a spus Zazula.

„Studiez oasele tot timpul și sunt interesante, sunt cu adevărat îngrijite. Dar când vezi o veveriță din era glaciară care este perfect conservată și care are 30.000 de ani și îi poți vedea fața, pielea, părul și toate astea, este pur și simplu atât de visceral. Parcă o aduce la viață”, spune paleontologul.

Ce spun radiografiile despre această veveriță?

Cabientul local Alpine Veterinary Medical Center a asistat la efectuarea radiografiilor veveriței. Medicul veterinar dr. Jess Heath nu era sigur dacă razele X vor dezvălui prea multe lucruri, deoarece oasele animalelor mumificate pierd calciu de-a lungul anilor, estompând razele X. Dar toată lumea avea să aibă parte de o surpriză. Razele X au relevat o structură osoasă solidă.

„Am putut vedea că era într-o stare excelentă și era pur și simplu ghemuită ca și cum ar fi dormit”, a spus Heath.

Radiografia a sugerat că aceasta era de fapt o veveriță tânără, aflată în primul an de hibernare atunci când a murit. Nu este clar ce anume a ucis-o.

„Vedem adesea doar animalele mari, cum ar fi mamuții lânoși și orice altceva, dar sunt multe de învățat și despre micile creaturi care trăiau la picioarele acestor mamuți lânoși”, a spus Zazula.

Vă recomandăm să citiți și:

Povestea craniilor de cristal ale aztecilor. Artefacte adevărate sau doar falsuri ieftine?

O măcelărie antică dezvăluie că strămoșilor noștri le plăcea carnea de hipopotam

Cea mai mare specie de pinguin care a existat vreodată avea peste 150 de kilograme

O peșteră plină de cochilii de crabi a arătat că neanderthalienii mâncau aproape la fel de bine ca oamenii moderni