Home » Istorie » Un buncăr secret din timpul Războiului Rece, deschis publicului pentru prima oară

Un buncăr secret din timpul Războiului Rece, deschis publicului pentru prima oară

Publicat: 06.05.2023

Ascuns în pădurea Rold din nordul Iutlandei, la aproximativ 400 de kilometri nord-vest de Copenhaga, se află complexul vast de buncăre al Koldrigsmuseet REGAN Vest (Muzeul Războiului Rece REGAN Vest). Construit în secret în anii 1960, la apogeul tensiunilor din timpul Războiului Rece, acesta este locul în care oficialii Guvernului danez, și chiar regina, ar fi fost aduși dacă ar fi izbucnit un război nuclear. 

Planul era ca țara să fie condusă din interiorul acestui adăpost, aflat la 60 de metri sub pământ, iar existența sa a fost ținută sub tăcere timp de decenii, până când, în 2012, a fost dezvăluită. După ani de pregătiri, acesta a fost pentru prima dată deschis publicului în februarie 2023 ca muzeu.

Doar 50.000 de vizitatori sunt autorizați anual, iar accesul a fost limitat la grupuri mici de zece persoane, în cadrul unor tururi ghidate de 90 de minute, care explorează doi kilometri din sistemul labirintic de buncăre, conform unei relatări BBC, publicație ai cărei reporteri au vizitat noul muzeu.

Construirea buncărului, o mișcare defensivă în vremuri incerte

O pereche de uși grele și etanșe marchează începutul buncărului propriu-zis. Există o sală a motoarelor, unde generatoarele diesel asigură funcționarea instalației. Odată izolat de lumea exterioară, va exista destulă electricitate, aer reîmprospătat și alte provizii pentru zece zile, a explicat Bodil Frandsen, muzeograf și istoric, comparându-l cu un submarin, „doar că pe uscat”.

Războiul Rece a fost o perioadă de tensiune politică și militară acută între blocurile occidentale și estice, aliniate cu SUA și Uniunea Sovietică, care a durat de la scurt timp după cel de-al Doilea Război Mondial până la începutul anilor 1990, declanșând o cursă a înarmării nucleare. După ce sovieticii au testat o bombă cu hidrogen cu potențial catastrofic – și mai târziu criza rachetelor din Cuba – temerile legate de Armaghedon au fost alimentate și mai mult.

Membră a NATO din 1949, Danemarca, situată la gura Mării Baltice, era (și încă este) importantă din punct de vedere strategic, dar apropierea sa de Cortina de Fier o făcea, de asemenea, vulnerabilă, motiv pentru care țara s-a pregătit pentru ce era mai rău. Construcția REGAN Vest a început în 1963 și a fost finalizată cinci ani mai târziu.

O capsulă a timpului de peste 5.000 de metri pătrați

Buncărul rezultat, rezistent la radiații nucleare, a fost un uriaș uimitor de 5.500 de metri pătrați, în formă de două inele mari, conectate între ele, fiecare cu un etaj superior și unul inferior și mai mult de 230 de camere care urmau să găzduiască aproximativ 320 de persoane. În mare parte, aceștia urmau să fie miniștri și funcționari publici, parte a unei administrații reduse, însărcinată cu gestionarea afacerilor națiunii în cele mai întunecate vremuri, plus câteva cadre medicale, câțiva jurnaliști și un preot.

O mare parte din actualul decor provine din anii 1960 și 1970, inclusiv zeci de scaune clasice originale ale designerului danez emblematic Arne Jacobsen.

„Este o lume diferită aici. Ceea ce este special este că acest buncăr este autentic. Este un fel de capsulă a timpului. O capsulă a timpului destul de mare”, a remarcat Lars Christian Nørbach, directorul Muzeelor din Iutlanda de Nord.

Transformarea buncărului în muzeu, un demers care a durat un deceniu

Există și alte buncăre guvernamentale, a explicat el, dar au fost actualizate, le-a fost eliminat conținutul sau nu sunt deschise publicului.

Din fericire, Al Treilea Război Mondial nu a avut loc, iar instalația a fost folosită doar pentru exerciții de antrenament, deși a rămas în așteptare până în 2003, când a fost în cele din urmă scoasă din uz.

Nouă ani mai târziu, secretul păstrat timp îndelungat a luat sfârșit. Ulterior au urmat pregătirile de aproape un deceniu pentru conservarea buncărului ca muzeu.

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase