Home » Istorie » „Cele mai mari și mai complete” ateliere de mumificare, descoperite de arheologi la Saqqara

„Cele mai mari și mai complete” ateliere de mumificare, descoperite de arheologi la Saqqara

Publicat: 01.06.2023

Într-o conferință de presă a Ministerului Turismului și Antichităților din Egipt, ministrul Ahmed Issa a anunțat descoperirea unor ateliere de mumificare și a unor morminte decorate în Saqqara.

Saqqara a fost necropolă pentru regalitatea egipteană antică și pentru familia extinsă în perioada Regatului Vechi. În timpul Regatului Nou, începând cu dinastia a XVIII-a, necropola a fost folosită de mulți oficiali de rang înalt din Memphis.

Aceste ateliere de mumificare au fost descrise drept „cele mai mari și mai complete”, echipa descoperind un atelier folosit pentru îmbălsămarea oamenilor, iar celălalt pentru animale. Ambele ateliere datează de la sfârșitul dinastiei XXX (între 380 î.Hr. și 343 î.Hr.) și începutul epocii ptolemeice.

Vechii egipteni considerau conservarea corpului după moarte drept un pas important către nemurire și către o mai bună viață de apoi. În conceptul egiptean antic al sufletului, „ka”, care reprezenta vitalitatea, părăsește corpul odată ce persoana moare. Dar atunci când corpul este îmbălsămat într-un mod specific, „ka” se va întoarce la corp și va avea loc renașterea.

Pentru a obține viața veșnică și a-l întâlni pe Osiris, morții erau mumificați în diferite moduri (în funcție de cost) pentru a li se păstra corpul. Acest lucru îi permitea sufletului să se reunească cu forma sa fizică și să aibă parte de fericire în tărâmul de dincolo, explică Heritage Daily.

Au fost descoperite două ateliere de mumificare, cu scopuri diferite

Atelierul de îmbălsămare pentru oameni este o clădire dreptunghiulară construită din cărămizi de noroi, formată din mai multe camere care conţin paturi care măsoară 2 metri lungime, pe un metru lăţime. Arheologii au găsit, de asemenea, mai multe obiecte ceramice, unelte, vase rituale și o cantitate mare de in și rășină neagră folosite în timpul procesului de îmbălsămare.

Atelierul de îmbălsămare a animalelor este tot o construcție dreptunghiulară din cărămidă, care este împărțită în mai multe camere și săli cu intrare centrală căptușită cu podea de calcar. Săpăturile au găsit numeroase vase ceramice și rămășițe de animale, pe lângă unelte specializate pentru îmbălsămarea animalelor.

Morminte egiptene antice

Profesorul Sabri Farag, director general al Zonei de Antichități Saqqara, a anunțat în conferința de presă și descoperirea a două morminte. Primul îi aparținea unui oficial din dinastia a V-a (în jurul anului 2400 î.Hr.) care se numea „Ni-Hesbast-Pa”, care deținea importante titluri religioase și administrative precum Mare Supraveghetor al Sudului și Preot al zeilor, Horus și Maat.

Al doilea mormânt i-a aparținut unei persoane din dinastia a XVIII-a (în jurul anului 1400 î.Hr.) care a fost numită „Menjebu”. Acest individ deținea titlul de Preot al zeiței Qadesh, o zeitate străină de origine canaanită din regiunea siriană care era venerată în orașul Qadesh.

Artefacte găsite în timpul săpăturilor

Printre artefactele găsite în timpul săpăturilor se numără un grup de statui de piatră ale unei persoane pe nume „Ni Su Hanu” și ale soției sale, precum și statui din lemn și din piatră care înfățișează un individ pe nume „Shepseskaf”.

De asemenea, au fost descoperite statuete ale lui Osiris, fragmente de sigilii de lut, părți dintr-un giulgiu, un sicriu din lemn policromat în formă umană de la sfârșitul Regatului Nou și diverse obiecte ceramice, dintre care unele conțin brânză egipteană antică (brânză de capră) din anul 600 î.Hr.

Vă recomandăm să citiți și:

„Omul Altamura”, scheletul găsit complet solidificat într-o peșteră din Italia

Au fost găsite dovezi de păsări sacrificate pentru zeița Isis în Imperiul Roman

Trupurile pietrificate din Pompeii nu sunt ceea ce credem noi

Cum arăta „primul român”? Chipul reconstruit cu oase vechi de peste 30.000 de ani

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase