Home » Istorie » Petroglife sculptate în urmă cu 2.700 de ani au fost descoperite în Suedia

Petroglife sculptate în urmă cu 2.700 de ani au fost descoperite în Suedia

Publicat: 04.06.2023

Cercetătorii au făcut o descoperire fascinantă pe o stâncă abruptă din vestul Suediei: aproximativ 40 de petroglife reprezentând nave, oameni și figuri de animale, care datează de aproximativ 2.700 de ani. 

Petroglifele au fost sculptate pe o stâncă de granit care făcea cândva parte dintr-o insulă, ceea ce înseamnă că oamenii ar fi trebuit să facă sculpturile în timp ce se aflau pe o barcă ori de pe o platformă construită pe gheață, a declarat Martin Östholm, manager de proiect la Fundația pentru Documentarea Sculpturilor Rupestre din Bohuslän, unul dintre arheologii care au descoperit petroglifele, conform Live Science.

Bohuslän este deja cunoscut pentru sculpturile sale rupestre, inclusiv pentru arta din Epoca Bronzului de la Tanum, un sit al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

Ce reprezintă petroglifele găsite?

Echipa căuta noi petroglife în zonă atunci când a dat peste peretele stâncos acoperit de mușchi. Cercetătorii au observat pe acesta câteva linii care păreau să fi fost făcute de oameni, așa că au îndepărtat mușchiul, fapt ce a dezvăluit petroglifele de dedesubt.

Petroglifele includ reprezentări de nave, oameni și figuri de animale, inclusiv creaturi cu patru picioare, care ar putea fi cai. Cea mai mare petroglifă arată o corabie lungă de patru metri, a declarat Östholm, menționând că multe dintre petroglife au o lungime cuprinsă între 30 și 40 de centimetri.

Nu se știe cu certitudine de ce oamenii au creat aceste sculpturi

Oamenii ar fi lovit pietre de peretele de granit pentru a crea petroglifele, a spus Östholm. Această acțiune a expus un strat alb dedesubt, ceea ce face ca petroglifele să fie foarte vizibile, chiar și de pe continent sau de pe navele care trec.

Nu se știe cu certitudine de ce oamenii au creat aceste sculpturi, a spus el, dar este posibil ca acestea să fi marcat proprietatea asupra unui teritoriu.

Petroglifele au fost descoperite la începutul lunii mai, iar cercetările sunt în curs de desfășurare, a precizat Östholm.

Vă mai recomandăm și: 

Povestea navei Endurance, una dintre cele mai frumoase epave

„Chitanță” veche de 2.000 de ani sculptată în piatră, găsită în Ierusalim

Test de cultură generală. Cine a descifrat hieroglifele egiptene?

Indicii despre evoluția scrisului, dezvăluite cu ajutorul unui sistem de scriere rar și izolat

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase