Home » Istorie » Test de cultură generală. Cine a descifrat hieroglifele egiptene?

Test de cultură generală. Cine a descifrat hieroglifele egiptene?

Publicat: 17.11.2022

Egiptul antic i-a fascinat pe vechii greci și romani, inclusiv pe Alexandru cel Mare. Dar niciun grec sau roman nu putea citi hieroglifele egiptene elaborate. Cine a descifrat hieroglifele egiptene?

Timp de aproape două milenii, scrierea hieroglifică a devenit o „limbă pierdută”, până la descoperirea Pietrei din Rosetta de către soldații lui Napoleon Bonaparte în Egipt, în 1799.

Cine a descifrat hieroglifele egiptene? Unii savanți extrem de inteligenți, printre care și polimatul britanic Thomas Young, au încercat apoi să descifreze codul hieroglifelor cu succes semnificativ, dar fără a face o descoperire vitală, după cum demonstrează lucrările egiptene ale lui Young păstrate la British Library.

Cine a descifrat hieroglifele egiptene?

„Premiul” i-a revenit în cele din urmă unui copil sărac, arogant și strălucit al Revoluției Franceze, care era obsedat de Egiptul antic.

În 1822, Jean-François Champollion a început să citească obeliscurile egiptene din Roma și papirusurile egiptene din colecțiile europene. Apoi, cu sprijinul regelui francez, Champollion a călătorit în Egipt, a navigat pe Nil timp de un an, a trăit în mormintele Văii Regilor și le-a dat glas faraonilor și supușilor lor, povestește British Library.

Fără descoperirea sa revoluționară, nimeni nu ar fi știut numele corpului învelit în aur găsit în mormântul lui Tutankhamon în 1922.

Viața lui Champollion

Savanții influenți aveau adesea vieți obișnuite. Viața lui Champollion, prin contrast, a fost dramatică și demnă de contemporanii săi romantici precum Byron. La fel ca ei, el a trăit din plin, formând prietenii și rivalități eterne (cel mai notoriu cu Young) și a decedat timpuriu.

Astăzi, Champollion este considerat fondatorul egiptologiei, un erou național în Franța și unul dintre cei mai mari spărgători de coduri din lume.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Ce oraș mai este numit și „Orașul Etern”?

Primul român care a ajuns în Antarctica

Cea mai veche propoziție cunoscută din lume, scrisă în primul alfabet, a fost descifrată

Împaratul care a adus grandoare Imperiului Roman

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase