Home » Istorie » Peșterile Longyou din China rămân un mister chiar și după 2.000 de ani

Peșterile Longyou din China rămân un mister chiar și după 2.000 de ani

Peșterile Longyou din China rămân un mister chiar și după 2.000 de ani
Foto: @ZhangZhugang/Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
Publicat: 10.07.2023

Peșterile Longyou sunt printre cele mai misterioase situri antice din istoria lumii. Construite cu aproximativ 2.000 de ani în urmă, aceste caverne create de oameni au rămas în obscuritate timp de secole, până când au fost descoperite accidental de fermieri în anii 1990.

Peșterile de gresie sunt situate în apropiere de satul Shiyan Beicun de pe râul Qu din provincia Zhejiang, estul Chinei. Peșterile au fost găsite în 1992, atunci când fermierii din zonă au drenat mai multe iazuri, dezvăluind cinci caverne mari. Lucrările ulterioare au scos la iveală alte 19 peșteri mai mici.

După cum menționează un studiu din 2009, cele 24 de peșteri au dimensiuni diferite, variind de la 18 până la 34 de metri în lățime și de la 8 până la 18 metri înălțime, având acoperișuri înclinate înalte și stâlpi uimitor de solizi.

Peșterile Longyou au fost create cu 2.000 de ani în urmă

În anii care au urmat, arheologii din China, Japonia, Polonia, Singapore și SUA s-au îngrămădit la fața locului. S-a descoperit că peșterile conțin relicve istorice din timpul împăratului Xuan din Han, care a trăit între anii 91 și 48 î.Hr., sugerând că peștera a fost creată de oameni în urmă cu peste 2.000 de ani.

Vârsta acestora era uluitoare. Experții s-au străduit să explice modul în care peșterile au reușit să-și mențină integritatea timp de mai bine de 2.000 de ani. În plus, orice arheolog poate sublinia că acestea cu siguranță nu arată ca multe alte structuri create acum 2.000 de ani.

Nimic similar nu se află în apropiere

Privind dungile din pereții peșterii, putem crede că au fost construite cumva prin dăltuirea solului strat cu strat, dar nu există nicio idee despre cum au fost construite peșterile. Într-adevăr, nu au fost găsite vreodată înregistrări antice despre aceste peșteri sau despre construcția lor, notează IFLScience.

Probabil că singurele structuri similare cu Peșterile Longyou sunt Grotele Huashan, dar acestea se găsesc la 200 de kilometri depărtare, într-o altă parte a Chinei și probabil au fost construite cu 1.500 de ani mai târziu.

Care ar fi putut fi scopul acestor peșteri?

De asemenea, este un mister de ce oamenii antici au făcut eforturi atât de mari pentru a crea aceste caverne. A fost acesta un adăpost, un buncăr militar, o structură ceremonială, un palat secret al elitelor sau o mină pentru resurse naturale?

O teorie prezentată în 2014 de Yang Hongxun, cercetător la Institutul de Arheologie al Academiei Chineze de Științe Sociale, este că peșterile au fost construite sub comanda vechiului rege Goujian, în anul 494 î.Hr. Potrivit presei chineze, Hongxun susține că Goujian a folosit peșterile pentru a-și ascunde miile de soldați în urma unei înfrângeri zdrobitoare în luptă.

Multe aspecte ale Peșterilor Longyou rămân un mister, dar un lucru este sigur: nu au fost făcute de extratereștri.

Vă recomandăm să citiți și:

Unelte găsite într-o peșteră de Neanderthal sugerează existența unei industrii preistorice

Istoria jucăriilor sexuale: de la grecii antici la vibratoarele cu bluetooth

Furtunile au scos la iveală coloane de marmură vechi de 1.800 de ani la o epavă din Israel

Un mormânt celtic de 2.300 de ani a dezvăluit o pereche de foarfeci pentru stângaci

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase