Home » Istorie » Istoria jucăriilor sexuale: de la grecii antici la vibratoarele cu bluetooth

Istoria jucăriilor sexuale: de la grecii antici la vibratoarele cu bluetooth

Istoria jucăriilor sexuale: de la grecii antici la vibratoarele cu bluetooth
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.05.2023

Industria jucăriilor sexuale valorează miliarde de dolari și se extinde constant cu produse noi. Cu toate acestea, a durat mult timp până a ajuns aici și nu a fost ușor. Care este istoria jucăriilor sexuale?

Multe persoane asociază probabil jucăriile sexuale cu un obiect care funcționează cu baterii, are un încărcător USB sau este cumva conectat la o aplicație, dar, de fapt, istoria jucăriilor sexuale este una lungă, acestea existând de secole.

Totul a început în anul 29.000 î.Hr., atunci când oamenii de Neanderthal din regiunea Jura Șvabă din ceea ce este acum Germania au început să sculpteze roci cu forme falice. Nu se știe sigur dacă le foloseau ca jucării sexuale, pentru ceremonii de fertilitate sau dacă pur și simplu credeau că este amuzant să sculpteze pietre în formă de penis, dar știm că au deschis calea pentru industria modernă a jucăriilor sexuale.

Istoria jucăriilor sexuale este mult mai veche decât ați crede

Crearea jucăriilor sexuale a devenit ceva mai inovatoare și mult mai ciudată în anul 500 î.Hr., când grecii antici au început să creeze penisuri false folosind tot felul de materiale. Unele au fost făcute din alamă sau din piele umplută. Unele au fost, din anumite motive, făcute din pâini vechi. Grecii le-au numit olisbokollix.

Aceasta a fost o modalitate ingenioasă de a reduce risipa alimentară, dar și una pentru bugete reduse. Tot grecii sunt cei care au inventat lubrifiantul, folosind ulei de măsline, notează Thrillist.

În anul 1300 d.Hr., industria jucăriilor sexuale începea cu adevărat, mai ales în China antică, care a inovat Bilele Ben Wahh pline cu lichid seminal de origine animală, inele pentru penis făcute din pleoape de capră și vibratoarele cu două capete. Cuvântul dildo a fost inventat abia în jurul anului 1400 d.Hr., în timpul renașterii italiene. Acesta vine din „dilett o”, ceea ce înseamnă „plăcere”.

Chiar și Shakespeare a scris despre jucăriile sexuale

În anii 1600, marinarii francezi au fost pionierii păpușilor sexuale luând „femei” din paie în călătorii lungi și singuratice, numindu-le „dames de voyage” (dame de călătorie, tr.). Chiar și William Shakespeare a scris despre jucăriile sexuale, făcând referire la dildouri în piesa „Poveste de iarnă”.

În Anglia anilor 1800, bărbații fragili au început să spună despre femeile anxioase sau nefericite că au isterie. Acest „diagnostic medical” nu a fost folosit doar pentru o scurtă durată de timp, ci a durat până în anii 1950. Cu scopul de a le relaxa pe aceste femei, „afecțiunea” a fost „tratată” prin stimulare genitală intensă, printre altele.

Isteria s-a răspândit, iar doctorii și mâinile lor slabe nu au putut ține pasul, așa că legenda spune că aceștia au inventat mașini vibratoare pentru a face femeile să aibă orgasm cu mai puțin efort. La acea vreme, au fost numite „manipulatoare”, dar au ajuns în cele din urmă să fie cunoscute drept vibratoare. Primul „manipulator” a fost creat de medicul american George Taylor, dar dr. Joseph Mortimer Granville a creat primul brevet, numind aparatul „Ciocanul lui Granville”.

Istoria jucăriilor sexuale: aparatele de „masaj”

În timp ce oamenii din zilele noastre folosesc de obicei vibratoare pentru a obține plăcere, cercetările sugerează că intenția inițială pentru aparate a fost de a ajuta la ameliorarea crampelor musculare. Așa că nu sunt chiar atât de departe de aparatele de masaj.

Vibratoarele au fost comercializate drept o grămadă de lucruri diferite de-a lungul secolului al XX-lea, inclusiv aparate de masaj pentru scalp, instrumente de slăbit și analgezice. Poate că au funcționat pentru unele dintre aceste lucruri, dar cu siguranță au fost folosite pentru alte motive.

La începutul anilor 1960, prietenul apropiat al ventrilocului Ted Marche l-a abordat pe acesta din urmă în legătură cu o problemă pe care o avea: suferea de impotență și i-a cerut lui Ted să-și folosească abilitățile de a face păpuși pentru a-i modela o proteză de penis. Așa cum ar face orice bun prieten, Ted a fost de acord și s-a apucat de treabă, creând astfel primul dildo cu curele.

Primul magazin de jucării sexuale

La sfârșitul anilor 1960, bărbații sunt atrași în nebunia jucăriilor sexuale, iar revistele pentru bărbați încep să promoveze păpuși sexuale gonflabile.

Cam în aceeași perioadă, în Japonia, Hitachi a lansat „Bagheta magică” (Magic Wand), un aparat de masaj alimentat de baterii, destinat „durerilor grave de spate”. Femeile de pretutindeni au început să-l folosească și cererea a crescut vertiginos.

Un deceniu mai târziu, feminista Betty Dodson a început să facă demonstrații de utilizare a Baghetei Magice în atelierele ei, spunând despre jucăria sexuală că crește încrederea în sine.

Aproximativ în aceeași perioadă, inspirată de o experiență jenantă pe care a avut-o la cumpărarea unui vibrator de la un magazin universal, femeia de afaceri Dell Williams a fondat primul sex shop din Statele Unite, destinat special femeilor, numit Eve’s Garden. Magazinul a popularizat vibratoarele din silicon care nu aveau formă de penis, ceea ce a fost un pas important la acea vreme și este în mare măsură considerat modelul pentru sex-shopurile moderne.

În 1983, pentru a evita legile cu privire la obscenitate care deveneau tot mai dure, companiile japoneze precum Vibratex au început să producă vibratoare care aveau forma unor lucruri inofensive. Unele au fost modelate după animale, cum ar fi canguri, țestoase și iepuri, și aveau culori strălucitoare.

Lanterna Erotică și păpușile realiste

O altă inovație majoră a jucăriilor sexuale a apărut în 1995, atunci când a fost proiectată Lanterna Erotică. Inițial, aceasta a fost creată pentru a ajuta la colectarea de mostre de la donatorii de spermă, dar inventatorii au văzut rapid potențialul său mai larg și au început să o vândă online.

Aproximativ doi ani mai târziu, a apărut prima păpușă RealDoll. RealDoll erau făcute din silicon și aveau îmbinări mecanice pentru a oferi cea mai realistă experiență falsă de a fi cu o femeie, un fel de variantă modernă a „damelor de călătorie” din paie.

Astăzi, datorită anonimatului internetului și a inovațiilor tehnologice în continuă evoluție, trăim în Epoca de Aur a jucăriilor sexuale. De fapt, cercetările arată că jumătate dintre adulți folosesc în mod regulat jucării sexuale, potrivit Thrillist.

Istoria jucăriilor sexuale fiind atât de vastă, chiar nu putem prezice ce va aduce viitorul.

Vă recomandăm să citiți și:

Când va veni Sfârșitul Lumii, potrivit Pietrei Soarelui a aztecilor?

Leonardo da Vinci ar fi ascuns un mesaj despre Sfârșitul Lumii în „Cina cea de Taină”

Nasul mare ar putea fi rezultatul unei gene moștenite de la neanderthalieni

Arheologii au scos la lumină noi orori din povestea naufragiului de la Batavia

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase