Home » Istorie » De ce aztecii, incașii și mayașii nu au inventat niciodată roata?

De ce aztecii, incașii și mayașii nu au inventat niciodată roata?

De ce aztecii, incașii și mayașii nu au inventat niciodată roata?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11.07.2023

Roata ar fi fost inventată în urmă cu aproximativ 5.500 de ani, prima oară fiind descoperită printre ruinele vechii Mesopotamii („Țara dintre fluvii”).

Considerată una dintre marile invenții ale omenirii, roata a apărut mult după celelalte tehnologii revoluționare, cum ar fi barca, agricultura sau pânza împletită.

Motivul apariției relativ târzii are de-a face cu designul roții: îmbinarea unei roți cu axul fix trebuie să fie strânsă, pentru a evita dezmembrarea, dar în același timp, nu foarte strânsă, pentru a se putea învârti.

Roata, un concept complex din punct de vedere tehnic

Pe lângă asta, vârful axului și gaura roții trebuie să fie de o finețe perfectă, pentru a evita frecarea. În vreme ce aceste provocări par ușor de rezolvat în secolul XXI, în epoca preistorică acestea erau aproape imposibile, potrivit Big Think.

Roata a accelerat dezvoltarea civilizației, facilitând călătoriile pe distanțe lungi, ceea ce a permis extinderea comerțului, dar și a războaielor. Satele au fost și mai populate, pentru că oamenii au putut să se bucure de agricultură și mai productivă datorită roții. Cel puțin, așa a fost în Eurasia.

De cealaltă parte a Oceanului Atlantic, aztecii, incașii, mayașii și amerindienii nu au aflat de existența roții până la sosirea coloniștilor europeni, la finele secolului XV.

Popoarele de peste ocean au cunoscut roata datorită europenilor

De ce aceste popoare nu au inventat roata singuri este destul de neclar, mai ales pentru că erau capabile, având în vedere calendarul sacru aztec și alte reușite inginerești. Mayașii și incașii au construit drumuri foarte bune, dar erau doar pentru pietoni. De ce?

În anul 1880, arheologul Désiré Charnay a descoperit mormântul unui copil aztec în Mexic, unde a găsit și o figurină cu un coiot cocoțat pe un set de roți. De atunci, au mai fost găsite și alte jucării cu roți. Se spune că nevoia este mama invențiilor, astfel se face că aceste popoare nu aveau nevoie de roți.

În primul rând, pentru că acest continent nu dispunea de animale mari, care să tragă vehiculele pe roți – caii, vacile și boii au traversat Atlanticul odată cu roata. Un alt factor important este geografia – drumurile incașilor erau pe teren deluros, de aceea ei au construit seturi uriașe de scări și poduri suspendate, pe care vehiculele nu ar fi putut ajunge.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Când va veni Sfârșitul Lumii, potrivit Pietrei Soarelui a aztecilor?

Povestea craniilor de cristal ale aztecilor. Artefacte adevărate sau doar falsuri ieftine?

Un vas egiptean antic era cândva umplut cu o băutură halucinogenă

Istoria jucăriilor sexuale: de la grecii antici la vibratoarele cu bluetooth

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase