Home » Istorie » Săbii romane vechi de 1.900 de ani, găsite într-o peșteră din deșertul Iudeei

Săbii romane vechi de 1.900 de ani, găsite într-o peșteră din deșertul Iudeei

Publicat: 09.09.2023

Un depozit rar de arme romane a fost descoperit într-o peșteră din deșertul Iudeei. Acolo, într-o ascunzătoare stâncoasă, cercetătorii de la Autoritatea pentru Antichități din Israel și de la Universitatea Ariel au recuperat patru săbii romane vechi de 1.900 de ani, încă aflate în teaca lor de piele. Se crede că armele erau pradă de război, ascunse de rebelii din Iudeea în ceea ce este acum cunoscut sub numele de Rezervația Naturală En Gedi, de lângă Marea Moartă.

„Ascunderea săbiilor și a pilumului în crăpăturile adânci din peștera izolată de la nord de ‘En Gedi sugerează că armele au fost luate drept pradă de la soldații romani sau de pe câmpul de luptă și ascunse intenționat de rebelii iudei pentru a fi reutilizate”, a spus. Dr. Eitan Klein, unul dintre directorii Judean Desert Survey Project.

„Evident, rebelii nu au vrut să fie prinși de autoritățile romane că poartă aceste arme. Abia începem cercetările asupra peșterii și a depozitului de arme descoperite în ea, cu scopul de a încerca să aflăm cine deținea săbiile și unde, când și de către cine au fost fabricate. Vom încerca să identificăm evenimentul istoric care a dus la ascunderea acestor săbii romane vechi în peșteră și să stabilim dacă a fost în timpul revoltei Bar Kokhba, din 132–135 d.Hr.”, a continuat Klein.

Patru săbii romane vechi au scăpat de mâinile jefuitorilor

Filmări remarcabile surprind momentul în care s-a făcut incredibila descoperire, constând din patru săbii romane, tecile lor și un pilum (o armă cu ax care era aruncată asupra inamicilor, ca o suliță). Săbiile erau făcute din lemn și metal și aveau o lungime variată. Trei aveau în jur de 60 de centimetri, identificându-le drept săbii spatha romane, iar a patra era mai scurtă, de 45 de centimetri.

Armele au fost acum scoase din ascunzătoarea lor din peșteră și vor merge la laboratoarele cu climă controlată ale Autorității pentru Antichități din Israel pentru conservare. Deși investigațiile inițiale au confirmat că acestea sunt tipurile de săbii care erau folosite de soldații romani staționați în Iudeea, există încă multe lucruri pe care le putem învăța din aceste descoperiri rare și fragile care datează de 1.900 de ani, subliniază IFL Science.

O regiune bogată în comori arheologice

Echipa din spatele descoperirii are, de asemenea, speranța că regiunea are mult mai multe comori ascunse în numeroasele sale peșteri.

„Deșertul Iudeei nu încetează să ne surprindă. După şase ani de măsurători şi săpături, în cursul cărora au fost înregistrate sistematic peste 800 de peşteri pe o suprafaţă de 170 de kilometri de linie de stâncă, încă descoperim noi comori în peșteri”, a declarat Amir Ganor, directorul Unității de Prevenire a Furturilor de Antichități la Autoritatea pentru Antichități din Israel și unul dintre directorii Judean Desert Survey Project.

„În cursul proiectului, din păcate, am întâlnit zeci de peșteri care au fost jefuite din 1947. Mi-e teamă să mă gândesc cât de multe cunoștințe istorice s-ar fi pierdut dacă jefuitorii ar fi ajuns la artefactele uimitoare din această peșteră înaintea arheologilor. De data aceasta, datorită proiectului național inițiat de Autoritatea pentru Antichități din Israel, am reușit să ajungem acolo înaintea hoților și să salvăm aceste descoperiri fascinante în beneficiul publicului și al cercetătorilor din întreaga lume”, a încheiat Ganor.

Vă recomandăm să citiți și:

Un nou studiu a confirmat că Vlad Țepeș plângea cu lacrimi de sânge

Ce tratamente bizare foloseau strămoșii noștri pentru a vindeca boli?

Misterul ciocanului modern înțepenit în roca străveche a fost elucidat

Săpăturile scot la lumină ultimele momente dinaintea erupției Vezuviului

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase