Home » Istorie » Săpăturile scot la lumină ultimele momente dinaintea erupției Vezuviului

Săpăturile scot la lumină ultimele momente dinaintea erupției Vezuviului

Publicat: 09.08.2023

Arheologii care efectuează săpături în Villa San Marco, o vilă romană de rang înalt de la periferia orașului Stabia, dezvăluie noi informații despre ultimele momente dinaintea erupției Muntelui Vezuviu.

Stabiae a fost un oraș roman antic și o stațiune balneară în apropiere de Pompeii, la capătul estic al Golfului Napoli.

La fel ca Pompeii și Herculanium, Stabiae a fost în mare parte îngropat în timpul erupției Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr. în cenușă groasă.

Pliniu cel Bătrân, un autor roman care a scris enciclopedia Naturalis Historia (care a devenit un model editorial pentru enciclopedii) a murit la Stabiae în timpul erupțiilor, dar mulți dintre locuitorii orașului au fost cruțați și relocați. Publius Papinius Statius recita într-un poem adresat soției sale – ,,Stabias renatas”, adică Stabiae renăscută.

Un oraș roman antic și o stațiune balneară în apropiere de Pompeii

Săpăturile recente de la Villa San Marco, un mare complex de vile romane care se întinde pe o suprafață de peste 11.000 de metri pătrați, au investigat fazele de construcție anterioare ale sitului pentru a înțelege mai bine cronologia și amploarea întregii structuri.

Construcția originală a vilei datează din epoca augustană și era axată pe un atrium ionic tetrastilat.

Mai târziu, în perioada Claudiană, extinderile au încorporat o grădină panoramică și o piscină care au fost închise de un portic cu trei laturi, încununat de o colonadă cu coloane în spirală.

Ca urmare a acestor adăugiri, configurația vilei a suferit modificări semnificative, îndepărtându-se de planul axial anterior și descentralizând intrarea și nucleul inițial. Intrarea principală, în prezent îngropată, se deschidea pe o curte cu porticuri care dădea acces la tablinum, scrie HeritageDaily.

Săpăturile recente au dezvăluit un mare complex de vile romane

În plus, băile termale erau accesibile din atrium, dar alinierea lor se abătea de la axa principală a vilei datorită legăturii cu strada preexistentă care trecea prin fața structurii.

Din martie 2023, arheologii au excavat partea finală a porticului superior, dezvăluind picturi cu figuri așezate și părți mari din pereții prăbușiți. Porticul a fost îngropat în lapilli tephra (rocă vulcanică), ceea ce a permis conservarea picturilor.

,,Urmărind povestea oferită de stratigrafiile de lapilli și de prăbușiri, precum și de succesiunea fluxurilor piroclastice, este posibilă și reconstituirea ultimelor ore de viață ale vilei.”

,,În ciuda distrugerilor dramatice, viața și luxul vilei reapar în gamele cromatice ale picturilor de pe pereți și tavane, în stucaturi, în capiteluri, în acoperiri și încoronări prețioase ale coloanelor și acoperișurilor”, au adăugat cercetătorii.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un vulcan mai puțin cunoscut ar putea crea „un nou Pompeii”

O frescă găsită recent în Pompeii nu arată o pizza, contrar entuziasmului inițial

Trupurile pietrificate din Pompeii nu sunt ceea ce credem noi

Cum ajută oile la păstrarea ruinelor antice de la Pompeii?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase