Home » Istorie » O sabie găsită într-un mormânt din Epoca Bronzului din Germania încă mai strălucește

O sabie găsită într-un mormânt din Epoca Bronzului din Germania încă mai strălucește

O sabie găsită într-un mormânt din Epoca Bronzului din Germania încă mai strălucește
Sursa foto: Bronzezeitliches Schwert aus Nördlingen Archäologie-Büro Dr. Woidich
Publicat: 17.06.2023

Arheologii din Germania au descoperit o sabie într-un mormânt din Epoca Bronzului, iar arma este într-o condiție atât de bună încât încă mai strălucește. 

Sabia, veche de 3.000 de ani, descoperită în orașul Nordlingen din Bavaria, a fost găsită în mormântul în care erau îngropați un bărbat, o femeie și un copil. Pare că cei trei au fost îngropați într-o succesiune rapidă, dar este neclar dacă aceștia erau înrudiți, potrivit unei declarații a Biroului de Stat din Bavaria.

Sabia este atât de bine păstrată încât „aproape că strălucește”, potrivit comunicatului. Arma are un mâner octogonal ornamentat, cu o nuanță verzuie, deoarece bronzul conține cupru, un metal care se oxidează atunci când este expus la aer și apă.

Sabia datează din secolul al XIV-lea și este o descoperire rară

Arheologii au datat sabia la sfârșitul secolului al XIV-lea î.Hr. Săbiile descoperite în această perioadă și regiune sunt rare, deoarece multe morminte din Epoca Bronzului Mijlociu au fost prădate de-a lungul mileniilor, au spus cercetătorii, potrivit Live Science.

Doar fierarii calificați ar putea crea săbii octogonale. Mânerul, care are două nituri, a fost turnat peste lamă printr-o tehnică cunscută sub numele de turnare prin suprapunere. Totuși, lama nu are semne vizibile de tăieturi ori semne de folosire, sugerând că a avut un scop ceremonios sau simbolic. Chiar și așa, sabia ar fi putut cu ușurință să fie folosită în luptă, fiindcă centrul de greutate de la capătul frontal al lamei sugerează că ar fi putut tăia cu eficiență.

Nu se știe unde a fost turnată sabia care strălucește

Cercetătorii cunosc două zone de fabricare a săbiilor octogonale în Germania. O regiune, una locală, se află în sudul Germaniei, iar cealaltă era în nordul Germaniei și în Danemarca. Nu se știe unde a fost turnată sabia recent descoperită care încă mai strălucește.

„Sabia și mormântul trebuie să mai fi analizate, astfel încât arheologii noștri să poată clasifica descoperirea mult mai precis. Dar poate fi deja spus că starea (sabiei) este excepțională! O descoperire ca aceasta este foarte rară”, a spus Mathias Pfeil, șeful Biroului de Stat Bavarez pentru protecția monumentelor, care este implicat în conservarea sabiei.

Vă mai recomandăm și: 

Descoperire revoluționară: Oamenii de știință au creat molecule artificiale care se comportă precum cele reale

Un material necunoscut până acum ar putea revoluționa tratamentul cancerului

„Omul Altamura”, scheletul găsit complet solidificat într-o peșteră din Italia

Germania a returnat Braziliei fosila unui dinozaur rar, punând capăt unei dispute între cercetători

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase